Salina Turda, scurt istoric

Salina Turda se găsește în zona Durgău-Valea Sărată din Turda, Cluj.

La începuturile ei, Salina Turda a fost una dintre cele mai importante din Transilvania.

Primul document care vorbeşte în mod explicit de existenţa unei exploatări de sare la Turda este datat 1 mai 1271, fiind emis de cancelaria maghiară.

După 1840, salina deveni doar o rezervă a concurentei sale puternice Salina Ocna Mureș. În 1932, ia sfârșit exploatarea salinei Turda.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial ea servește ca adăpost pentru populația din zonă.

Salina Turda terezia-mine-underground-lake

Fost depozit de brânzeturi

Din 1950 și până în 1992, o parte din salină a servit ca depozit de brânzeturi.

Abia în 2008 salina intră într-un proces de modernizare și amenajare pentru a fi dată în circuitul turistic în 2010.

Zona Durgău -Valea Sărată în care  este localizat accesul principal în salină face parte, alături de microdepresiunea băile Sărate, din Situl Natura 2000 Sărăturile Ocna Veche, municipiul Turda.

În cadrul ariei protejate se dezvoltă pe suprafețe apreciabile (140 ha) o vegetație halofilă specifică zonelor în care există zăcaminte mari de sare.

Instituirea zonei priotejate a fost urmarea faptului că la nivel mondial, astfel de arii sunt relativ puține, existând un risc major ca ele să dispară, urmare a evoluției naturale a perimetrelor care le găzduiesc.

Salina Turda este vizitată de turiști din toată lumea

În salină se pot vedea fostele mine Iosif, Terezia si Rudolf. Demne de văzut sunt și utilajele medievale bine conservate din mină (unice in Europa), cum ar fi fierăria, crivacul și moara de sare.

De asemenea, Altarul (cioplit în peretele de sare) și Scara Bogaților (o scară lucrată filigranat in lemn).

Salina Turda deține în prezent săli de tratament, un amfiteatru, săli de sport, dar și o „roată panoramică”, de unde se pot admira stalactitele din sare.

Între 2012 – 2014 a fost executat un tunel de legătură între mina Terezia și mina Iosif, în lungime de 50 m, în scopul includerii în circuitul turistic și a minei Iosif, nedeschisă până acum accesului public.

Temperatura constantă a aerului din salină este relativ scazută oscilând intre 11-12 grade Celsius.

Umiditatea relativă are variaţii minime cu valori cuprinse între 78-82% la intrarea în salină şi valori medii intre 73-80% în diferite săli (sala Rudolf, sala Ghizela etc) cu efecte benefice asupra căilor respiratorii.

Aici se fac aerosoli, aeroionizări, nu există alergeni, poluanți sau germeni patogeni. Găsiți un aer foarte curat și sănătos.

Salina Turda

Copiii cu vârsta sub 3 ani şi peste 65 de ani au acces în salină cu avizul medicului

Salina Turda dispune de un interior minunat, ce a fost folosit în filme și videoclipuri, etc, dar și de zone de recreere pentru turiști.

Mai există și ștrand, bazin de înot, centru SPA, toate puse la dispoziția turiștilor.

Dacă tot vă aflați în Turda, mai puteți vizita Cheile Turzii, printre cele mai frumoase și impresionante sectoare de chei din România, un superb peisaj carstic de peste 3 km lungime.

Mai pot fi vizitate și Cheile Turienilor, Castrul Roman, Biserica reformată-Calvina, Mormântul lui Mihai Viteazu și Muzeul de Istorie.

Este indicat ca înainte de a o vizita să vă informați de ce anume aveți voie și ce nu în Salina Turda. Țineți cont de sfaturile celor de la salină. Accesul se face cu bilet de intrare.

Cum ajungi la Salina Turda

Locația A:

Intrare Salina Turda prin  Str.Salinelor Nr.54B, Turda, Cluj

Coordonate GPS : N=46.583742 E=23.776267

Locatia B:
Intrarea Nouă Salina Turda prin Str.Aleea Durgăului Nr.7, Turda,Cluj

Coordonate GPS : N= 46.588833 E=23.787632

Sursa Foto Salina Turda

Vezi și alte obiective turistice din Cluj pe care nu trebuie să le ratezi