Salina Praid se află în bazinul muntilor Gurghiului, cuprinsă în Dealul Sării, formând triunghiul Praid – Ocna de Jos – Ocna de Sus.

Salina Praid, atestări documentare

Primele exploatări de sare sunt atestate de pe vremea romanilor, dar mina din Praid este atestată documentar de la 1200, iar exploatarea intensivă se face din 1700.

Romanii lucrau numai la suprafață, în gropi patrulatere, până la o adâncime de 12-15 m, de unde sarea se putea scoate ușor pe punți alunecoase și cu aparate simple de ridicat, după care o părăseau și începeau alta.

Așa au extras romanii sarea peste tot în Ardeal, iar excavațiile părăsite au devenit ulterior lacuri.

Exploatarea subterană a sării geme de la Praid a început în anul 1762, când, în partea de sud-vest a Dealului Sării, s-a deschis mina Iosif (József).

Mina a avut o formă de clopot (ogivală). Sarea extrasă manual era pusă în piei de bivoli și trasă la suprafață cu ajutorul unui crivac cu cai.

praid

În anul 1878, sarea de aici a intrat sub proprietate austriacă.

Din ocna-clopot Iosif s-au deschis apoi două camere laterale, numite minele Carol (Károly) și Ferdinand, cu formă de clopot. Adâncimea totală, inclusiv puțul de extracție, a fost de 66 m.

În anul 1864, lângă mina Iosif, s-a deschis mina Paralelă (Párhuzamos), una din cele mai mari cavități subterane din țară.

Baza de tratament de la Salina Praid

Baza de tratament din salină s-a deschis în 1980.

În urma extragerii sării din mină, s-au format goluri subterane de mari dimensiuni, unde s-a individualizat un microclimat de salină.

Temperaturile sunt relativ constante, între 14-16 C, umiditatea este scazută 66-70% și presiune atmosferică mai mare decât la suprafață, în medie de 735-738 mmHg.

Aerul este puternic ionizat, eficient în tratarea afecțiunilor respiratorii.

Baza de tratament, aflată la „orizontul 50”, la o adâncime de 120 m, are o lățime de 20 m, o înălțime de 14 m și o lungime de mai multe sute de metri.

Pe distanța de 1250 m de la intrarea în salină până baza de tratament, transportul persoanelor se face cu autobuzele salinei, contra-cost.

Un orășel în subteran

Salina Praid este amenajată cu spații de recreere, locuri de joacă pentru copii, restaurant, toalete, cinematograf, mese de biliard.

Mai există și o capelă pentru rugăciune, internet-cafe, o farmacie și un muzeu care prezintă metodele de extragere a sării din cele mai vechi timpuri până azi.

Toate adunate dau impresia unui mini-orășel subteran.

club aventura praid

În salina Praid se efectuează un tratament subteran speleo și climatoterapeutic, ca metodă simplă și eficientă de ameliorare a stării bolnavilor suferinzi de boli ale căilor respiratorii, de menținere și refacere a echilibrului interior și tonusului sistemului nervos vegetativ.

Pentru o scurtă perioadă, Salina Praid a avut și un parc de aventură (Club Aventura) în interiorul său. Unicul de acest gen din Europa.

Minunea nu a ținut prea mult, căci nu a mai fost reînnoit contractul cu operatorul. Se zvonește că și altor operatori vor elibera spațiile închiriate în mină, după ce le vor expira contractele. Sperăm doar ca Salina Praid să nu va deveni un loc de reculegere.

Prețul unui bilet de intrare este de 25 lei pentru adulți și 15 lei copii. Există și varianta de abonament pentru cei care fac tratament.

Băile sărate din Praid

Golurile de extracţie abandonate, umplute cu apă au rezultat mici lacuri sărate.

Sporirea lor numerică şi conexiunea lor cu dispunere într-un şir au dat naştere, după unele opinii, la canionul Corundului.

Pârâul Corund, curgând peste acest şir de gropi şi doline a mărit dizolvarea şi a rezultat apariţia unor mici lacuri încălzite prin fenomenul de heliotermie.

Primele băi sărate au fost realizate la iniţiativa medicului salinei Felméri Károly, la finalul secolului al XIX-lea. Era destinată mai ales nevoilor  angajaţilor.

Apa sărată pentru aceste băi era captată din jompul minei Iosif, de unde se colecta cu găleata în două schimburi, de câte doi mineri.

În anul 1932 s-a construit un bazin de 16 mp, căptuşit cu scânduri şi acesta îl putem considera, ca fiind anul de naştere al băilor sărate moderne din Praid.

salina praid 1

Ștrandul vechi și ștrandul nou

Actualul bazin al băilor sărate a fost realizat între anii 1935-1936, a şi fost pietruit, dar nu se mai putea alimenta cu apa sărată din mina Elisabeta.

În anul 2012 ştrandul sărat a fost demolat şi în toamna anului 2013 s-a început reconstrucţia băilor sărate, finanţate de Salina Praid.

În vara anului 2014 a fost finalizată reconstrucţia.

A rezultat cel mai modern ştrand sărat artificial din ţară, având sistem de recirculare şi filtrare ale apei sărate.

Ştrandul nou construit a fost asaltat de turiști imediat după finalizare şi în 2014.

În prezent ştrandul sărat este alimentat cu apa sărată pompată din mina Gh. Doja, de la o adâncime de 150 m.

Această apă, care după o staţionare de câteva luni în bazinul din subteran, îşi dobândeşte o salinitate foarte mare.

Orice tentativă de înot este zadarnică, căci turiştii plutesc neputincioşi la suprafaţă, asemănător unor dopuri de plută.

Sursa Foto salinapraid

Îți punem la dispoziție un dicționar medical de boli, semne, simptome și metode de tratament, care să te ajute să afli mai multe despre corpul tău și despre modul în care el funcționează.

Save