Românii care îi găzduiesc își vor putea deconta o parte dintre cheltuieli, scrie Impact. Mai exact, Guvernul a anunțat că cei care îi vor găzdui pe ucraineni vor primi bani pentru mâncarea acestora.

Bani de la stat pentru românii care găzduiesc refugiați

Conform unei ordonanțe publicate marți, 8 martie, în Monitorul oficial, cei care îi vor găzdui pe ucraineni vor primi bani pentru hrana acestora. Mai exact, persoanele fizice care îi cazează pe refugiați vor putea deconta 20 de lei pe zi pentru mâncarea acestora, pentru fiecare persoană în parte.

Mecanismul de decontare a acestor cheltuieli urmează să se stabilească printr-o hotărâre a Guvernului.

„Persoanele fizice care găzduiesc cetățeni străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, beneficiază de decontarea din bugetul inspectoratelor județene pentru situații de Urgență/ Inspectoratului pentru Situații de Urgentă București-Ilfov a cheltuielilor cu hrana în valoare de 20 de lei/zi/persoana găzduită”, potrivit OUG nr. 20/2022, publicată marți, 8 martie, în Monitorul oficial nr. 231.

Ce mai prevede ordonanţa

Conform aceleiași ordonanțe, ucrainenii veniți la noi în țară, în contextul războiului declanșat acolo, se vor putea angaja în România fără să fie nevoiți să obțină viza de ședere în scop de muncă și, în cazul în care nu au acte doveditoare, își vor putea asuma îndeplinirea condițiilor de studii sau de experiență profesională printr-o declarație pe propria răspundere.

De asemenea, copiii ucraineni care vin în România vor primi sprijin din partea statului român. Mai exact, micuții vor beneficia de numeroase drepturi în ceea ce privește educația.

De exemplu, aceștia vor avea șansa de a participa la activitățile educative din cadrul unităților de învățământ preuniversitar și la activitățile extracurriculare sau dreptul la alocarea unor alimente de bază tuturor copiilor din învățământul primar și gimnazial acordate prin programele sociale aflate în derulare, scrie avocatnet.ro.

Vezi și Olena Zelenska a publicat noi imagini dramatice din țara ei: „Așa arată Ucraina acum”

Citește și:

Larisa Iordache a fost operată de urgență. Ce s-a întâmplat cu sportiva

Roxana Ciuhulescu a primit o veste foarte proastă după Survivor România: ”Nu sunt pregătită”