Rezervația cu ghiocei de la Vârtoape

Una dintre rezervațiile naturale cu flori sălbatice speciale din România se află în Munții Orăștiei. Este vorba de o floare care se confundă cu ghiocelul, dar este de fapt înrudită cu lăcrămioarele de pădure. Localnicii îi spun ghiocel de baltă sau ghiocel bogat, iar naturaliștii, leucojum vernum. Este de o frumusețe și delicatețe rară această floare care se poate admira în zonele montane, împădurite și umede din sud vestul țării.

Bujorul de stepă din județul Mureș

O altă rezervație cu flori spectaculoase este aceea cu bujori de stepă, lângă localitatea Zau de Câmpie. Este un bujor cu flori sângerii și frunze fine, de un verde strălucitor, care mai crește și în anumite zone din munții Dobrogei.

Botaniștii spun că această floare este o raritate pe plan mondial, ea supraviețuind doar în câteva locuri dinainte de ultima era glaciară. Rezervația de la noi din țară, de la Zau de Câmpie a fost înființată de savantul Alexandru Borza. Turiștii care vor să o viziteze se pot caza la Ludoș și în pensiunile din comunele învecinate.

Pădurea de liliac de la Ponoarele

Luna aprilie este cea mai potrivită să vizitezi atracțiile turistice din Mehedinți și să ajungi la Ponoarele, aflat la 5 km de Baia de Aramă, unde este o pădure de liliac spectaculoasă. Pădurea are aproape 20 de hectare și poți face trasee antrenante să admiri tufele de liliac înmiresmate și întregul peisaj. Iar, dacă ai noroc, poți găsi și laleaua neagră de munte, o raritate deosebit de iubită de turiștii pasionați de flori.

Bujorul de munte din Carpații Orientali

În lunile iunie – iulie, în multe zone din Carpații Orientali și Meridionali, înflorește bujorul de munte, o plantă delicată de înălțime mică, dar plină de flori roz, dăruite cu un nectar dulce. Unul dintre cele mai frumoase trasee montane care străbate poieni frumoase cu bujori de munte pornește de la cabana Padina, în Bucegi.

Dacă ajungi în Carpații Orientali, nu rata rezervația naturală Pietrele Doamnei

Poiana narciselor din Munții Baiului

Dacă pleci din Azuga la pas, peste munte, spre vârful Baiului și ai cu tine un ghid care cunoaște bine locurile, acesta te poate duce, la începutul lunii mai să admiri poiana de narcise. Nu este singura din țară. Mai există poieni cu narcise în Munții Rodnei, în Masivul Saca sau Poiana Narciselor din  Dumbrava Vadului.

Reguli stricte pentru rezervațiile naturale cu flori sălbatice

Toate aceste flori rare și delicate sunt protejate prin lege! Este adevărat că nu există paznici, dar bunul simț al fiecăruia dintre noi trebuie să le ocrotească.

Nu rupeți aceste flori, nu le culegeți, nu încercați să le scoateți cu tot cu bulbi sau cu rădăcini în speranța că se vor prinde la voi în curte.

Aceste flori nu pot crește nicăieri altundeva decât în locurile în care au supraviețuit de atâtea secole. Iar dacă le rupi, se vor ofili în câteva minute și nu vei avea nicio bucurie.

Bucurați-vă de ele în natură, faceți cât mai multe poze, aveți grijă să nu le călcați în picioare și să le distrugeți frumusețea. Ele sunt comorile munților noștri și sunt multe dintre ele deja periclitate!

sursa foto: 123rf.com