Ți se umflă mâinile sau picioarele? Retenția de lichide apare atunci când rămân prea multe fluide în corp. Află cum poți trata problema prin metode naturale.

Cele mai întâlnite simptome neplăcute ale retenției de lichide sunt umflarea mânilor sau a picioarelor. Printre cauzele acestei probleme se numără sindromul premenstrual, sarcina, statul prea mult în picioare sau, din contră, prea mult pe scaun. Oamenii care nu sunt activi fizic mai multe ore, cum ar fi cei care călătoresc cu avionul pot acumula prea multe fluide. Totuși, poate fi și un semn al unei boli grave de rinichi sau inimă. De aceea, ar fi bine să mergi la medic pentru o consultație.

Vitamine și minerale care te scapă de retenția de lichide

Magneziul este un mineral foarte important, implicat în peste 300 de reacții enzimatice care mențin organismul funcțional. Un aport scăzut de magneziu poate avea legătură cu retenția de apă. Un studiu a constatat că 200 mg de magneziu pe zi pot reduce acest simptom la femeile cu sindrom premenstrual. Surse bune de magneziu sunt nucile, cerealele integrale, ciocolata neagră și legumele cu frunze verzi. Poate fi consumat și ca supliment alimentar. Potasiul este un mineral care ajută la transmiterea impulsurilor nervoase. De asemenea, susține sănătatea inimii. Potasiul pare să contribuie la reducerea retenției de apă în două moduri: prin scăderea nivelului de sodiu și creșterea producției de urină. Bananele, avocado și roșiile sunt exemple de alimente bogate în potasiu.

S-a demonstrat că vitamina B6 reduce retenția de apă la femeile cu sindrom premenstrual. Printre alimentele bogate în vitamina B6 se numără bananele, cartofii, nucile și carnea.


Citește și: Alimente care te ajută să elimini mai ușor apa din organism

Păpădia elimină apa în exces din organism

Păpădia este o plantă care a fost folosită ca diuretic natural în medicina populară și te ajută să scapi de retenția de lichide. Acesta ajută la eliminarea apei din exces din organism. Pentru a prepara un ceai de păpădie, adaugă două lingurițe de amestec de plantă, frunze și rădăcini la o cană cu apă clocotită. Lasă acoperit timp de 10-15 minute, iar după aceea strecoară. Bea câte două căni pe zi. Dr. farmacist Ovidiu Bojor mai recomandă și un ”decoct concentrat prin fierbere timp de 10 minute a două linguriţe de plantă la o cana cu apă. Se ia câte o lingură la patru ore. Păpădia este contraindicată celor care suferă de microcalculi ai colecistului sau de ulcer peptic, deoarece stimulează secreţiile gastrice. Respectând dozele indicate, nu prezintă alte contraindicaţii.”


Evită carbohidrații rafinați

Carbohidrații rafinați duc la creșterea rapidă a glicemiei și a nivelului de insulină. Astfel, determină organismul să rețină mai mult sodiu în corp. Acest lucru duce la acumularea de lichide în țesuturi. De aceea, este bine să consumi mai puțin sau deloc produse care conțin zaharuri procesate și făina albă, mai ales în perioadele în care știi că ai probleme.

Bea multă apă

Multe persoane cred că dacă suferă de retenție de lichide, nu ar mai trebui să bea apă, dar greșesc. Aportul crescut de lichide creează diureza, ceea ce duce la eliminarea fluidelor. În plus, dacă eviți să bei, corpul stochează ”pentru zile negre”. După ce vei consuma, în mod regulat, apă sau ceai neîndulcit, organismul tău va renunța la aceasta stratagemă. Cele mai bune ceaiuri pentru această problemă sunt cele de hibiscus, urzică, fenicul. Și sucul de afine proaspăt și neîndulcit poate fi de folos.

Plante diuretice care te scapă de retenția de lichide

Dr. farmacist Ovidiu Bojor”Dacă ai probleme cu retenția lichidelor în corp, folosește osul-iepurelui, o plantă cu nenumărate efecte benefice pentru organism. Este indicată și pentru probleme cardiace, reumatologice sau alergii. O poți prepara sub formă de decoct preparat dintr-o lingură pulbere de rădăcină la o cană cu apă. Se beau una-două căni pe zi, în mai multe reprize. Nu se cunosc contraindicaţii. Preparatele pe bază de coada-calului au acţiune diuretică, datorită conţinutului în potasiu, flavonoizi şi saponozide. Prepară un decoct din două linguri de plantă la un litru de apă. Se fierbe cinci minute, după care se lasă acoperit timp de 10 minute. Se strecoară și se bea călduț. Poți bea una-două căni pe zi timp de o lună. Faci pauză o lună, după care poți relua tratamentul. Este contraindicat gravidelor și femeilor care alăptează, diabeticilor, celor cu probleme gastrice, insuficiență cardiacă sau renală, tensiune arterială mică. Nu bea ceai de coada-calului dacă iei medicamente antiinflamatoare, diuretice, laxative sau asprină,” scrie dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Sursa foto: 123rf.com