Mulți dintre noi cunoaștem cele mai răspândite reguli de conduită la masă, știm că nu este frumos să vorbim în timp ce mestecăm mâncarea sau să punem telefonul mobil lângă tacâmuri. Dar mai sunt și alte reguli de bună purtare de care trebuie să ținem cont!

Reguli de conduită la masă

Femeile se așază primele la masă, apoi bărbații, iar când o femeie se ridică, bărbații prezenți trebuie să se ridice și ei în semn de respect.

Nu se țin coatele pe masă și se adoptă o poziție cât mai decentă.

Nu se țin pe masă telefoanele mobile, cheile, portofelul sau batistele. Se răspunde la telefon numai dacă este foarte important, după ce îți cer scuze de la ceilalți invitați.

După ce ai terminat de mâncat, tacâmurile se așează într-o parte, paralel în farfurie. Acesta este un semn că mâncarea a fost apreciată. Există o regulă nescrisă legată de tacâmuri care spune că pot fi așezate în cruce în farfurie numai dacă mâncarea nu a fost deloc pe gustul tău, dar acest lucru poate ofensa gazda.

Cum trebuie să servești preparatele!

Primele servite cu băutură sau mâncare sunt doamnele, apoi domnii. Femeile și tinerele sunt primele care se servesc de pe platouri. Bărbații așteaptă să se servească după ce au luat toate doamnele de la masă câteva ceva de pe platouri.

Nu se suflă în ciorbă sau în ceai. Se așteaptă până se răcește mâncarea și se servește.

Nu se vorbește în timp ce se mănâncă și nu se mestecă mâncarea cu gura deschisă.

Friptura se taie bucată cu bucată, pe măsură ce se servește, iar furculița se ține în stânga și cuțitul în dreapta.

Friptura nu trebuie tăiată bucățele înainte de a fi servită, decât în cazul copiilor.

Orice fel de mâncare se servește în cantități moderate și este recomandat să se servească o singură porție. Acasă poți consuma două, trei porții din felul de mâncare preferat. Dar la restaurant sau la o cină festivă se servește o singură porție, apoi se așteaptă celelalte preparate.