Majestatea Sa Regina Ana a României a murit, luni, 1 august 2016, la ora 13.45, la Spitalul din Morges, în Elveţia, după cum a anunţat Casa Regală. Regina ar fi împlinit 93 de ani pe 18 septembrie. Va fi înmormântată la Curtea de Argeș, loc în care își dorm somnul de veci și primul rege al României, Carol I și soția sa, regina Elisabeta, dar și regele Ferdinand.

Înmormântarea reginei va avea loc sâmbătă, începând cu ora 15.00. Cea mai importantă absență va fi a regelui Mihai I căruia starea de sănătate nu îi permite un drum până în România, acesta aflându-se în prezent la reședința din Elveția.

De asemenea, la înmormântarea Reginei Ana nu va lua parte nici Irina, cea de-a treia fiică a sa și a lui Mihai I.

Cu toate că a fost catolică, Regina Ana va fi înmormântată sâmbătă, 13 august, în Catedrala Ortodoxă de la Curtea de Argeș, cu acceptul Bisericii Ortodoxe Române. Vor fi funeralii de stat, cu sicriu acoperit de tricolor și salve de tun, informează libertatea.ro

sicriu-regina-ana-2

Bulevardul care duce spre mănăstire este şi va rămâne închis în ziua de 13 august

Nu vor fi parcate maşini pe stradă. În zonă,vor fi amplasate două corturi de prim ajutor.

Catedrala adăpostește 12 morminte regale

Înmormântarea Reginei Ana va avea loc în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeş, orașul care găzduieşte mormintele regilor României şi care a primit titlul de „Oraş Regal”. Ceremonia religioasă va fi oficiată de oficiată de IPS Calinis și Monseniorul Robu.

Ceremonia înmormântării va fi privată, în prezența Familiei Regale a României și a membrilor Familiilor Regale străine, prezente la eveniment. Publicul şi presa vor avea acces doar în fața porții de intrare în Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Argeș.

Presa nu va avea acces la Castelul Regal Peleș. Prezența presei nu va fi permisă în incinta Noii Catedrale, nici înainte, nici pe parcursul ceremoniei de îngropare. Noua Catedrală nu va putea fi vizitată în primele 7 zile după înmormântare.

Catedrala poartă hramul Sfintei Muceniţe Filofteia şi al Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil

Catedrala Ortodoxă de la Curtea de Argeș va fi inaugurată sâmbătă, 13 august 2016. Piatra de temelie a acesteia a fost pusă la 10 mai 2009 de către principesa Margareta şi de soţul acesteia, Radu Duda.

principesa-margareta-peles

Familii regale din întreaga Europă sunt așteptate să ia parte la ceremonii

Alteţa Sa Regală Principele Lorenz al Belgiei, Alteţa Sa Imperială şi Regală Principesa Maria Astrid de Luxemburg, Arhiducesă a Austriei, Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducele Cristian al Austriei, Alteţa Sa Regală Maximilian, Mare Duce de Baden, Alteţa Sa Imperială şi Regală Principele Georg Friedrich al Prusiei, Alteţa Sa Imperială Marea Ducesă Maria a Rusiei, Alteţa Sa Regală Principele Carlos de Bourbon, Duce de Parma, care va reprezenta și Familia Regală a Olandei, Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducele Martin al Austriei, Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducele Dominic al Austriei, Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei şi soţul său, Baronul Hans von Holzhausen, Alteţa Sa Regală Principele Eberhard de Württemberg, Alteţa Sa Serenisimă Principesa Anne de Ligne, Alteţa Sa Serenisimă Anita de Hohenberg, Contele Andreas de Bardeau, Alteţa Sa Serenisimă Principesa Eleonore de Schaumburg-Lippe, Alteţa Sa Serenisimă Tatiana Radzvill, doamna Fruchaud, Dr. John Fruchaud.

Familia Regală britanică nu va participa la funeraliile Reginei Ana, însă va fi reprezentată însărcinatul cu afaceri al Ambasadei britanice şi de contele Tibor Kalnoky, mai scrie libertatea.ro.

O lume întreagă își ia rămas bun de la Regina Ana

Vineri, 12 august, de la 08.00 până la 22.00, toți cei care vor dori să depună flori și să se închine la catafalcul Reginei Ana vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal. Intrarea este liberă.

regina-ana-palatul-regal-2-1024x720

Persoanele care vor să-i aducă un ultim omagiu Reginei Ana, la Palatul Regal, sunt rugate să respecte următoarele reguli:

– Să fie îmbrăcate în ținută corespunzătoare, în culori închise.

– Să nu poarte sacoșe, genți ori bagaje voluminoase, de niciun fel.

– Să nu vină însoțiți de copii sub 7 ani, nici cu cărucioare de copii.

– Să nu folosească aparate de fotografiat ori telefoane mobile, ori alte instrumente electronice. Fotografierea și filmarea sunt interzise, din respect pentru solemnitatea ocaziei.

– Să aibă la ei un document de identitate.

– Nimeni nu va putea depune florile personal, la catafalc. Florile vor fi așezate în grădina din fața Palatului Regal ori pe trotuarul din fața grilajului Palatului. Personalul Casei Majestății Sale va fi la fața locului, pentru a îndruma publicul participant.

– Persoanele care vin la catafalc sunt rugate să nu aducă volume, scrisori, ilustrate, timbre, documente ori fotografii cu ei. Toate acestea pot fi trimise ulterior, prin poștă, pe adresa Palatului Elisabeta.

– În incinta Palatului Regal, fumatul și vorbitul la telefonul mobil sunt strict interzise.

Regina Ana, Regina Speranței

„În timp ce orânduiam cele necesare pentru eventualul deces al Reginei Ana, a sosit vestea încetării din viață la Spitalul Morges-Elveția, la 1 august 2016, începutul Postului Adormirii Maicii Domnului. Regina Ana, Regina Speranței, credea că, într-o bună zi, Regele Mihai se va întoarce acasă, în România! A așteptat peste 70 de ani ca să se împlinească visul unei vieți zbuciumate! Așa a intrat pe Porțile Veșniciei, la 1 august 2016, când creștinătatea Ortodoxă a intrat în Postul Adormirii Maicii Domnului. Iar trupul ei se va odihni în Catedrala cea nouă a Sfintei Filoteia de la Curtea de Argeș, întru nădejdea Învierii, aici săvârșindu-și călătoria pământească, loc în care lumina candelei ne va aminti că al Domnului este pământul și plinirea Lui!”, spune arhiepiscopul într-un mesaj postat pe pagina de internet a Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.

regina-ana-1024x683

Pentru Regina Ana, România a fost locul în care și-a dorit să trăiască, dar la inima căreia a ajuns poate nedrept de târziu.

Ziua de 13 august 2016 va fi declarată una de doliu național.

Regina Ana a fost și va rămâne un model al calităților umane regale: devotament, loialitate, naturalețe, simplitate și optimism. Dumnezeu s-o odihnească!

Sursă Foto: libertatea.ro