Somelierii spun că sunt câteva reguli clare de care trebuie să ții cont atunci când alegi băutura pentru masă și ne-au împărtășit câteva dintre ele.

 

Caută vinuri îmbuteliate în sticle închise la culoare

Indiferent de vin, orientează-te către sticlele închise la culoare, întrucât acesta este unul dintre secretele păstrării licorii în condiții optime. Lumina poate afecta calitatea vinului, iar sticlele închise la culoare împiedică acest lucru. Asta nu înseamnă neapărat că vinurile în sticle transparente sunt de proastă calitate. În astfel de recipiente se îmbuteliază vinurile albe sau rosé, care sunt destinate consumului rapid și nu au timp să fie afectate de acțiunea luminii asupra lor. Și vinurile dulci se îmbuteliază, de obicei, în sticle transparente, întrucât zaharurile le protejează de efectul nociv al razelor ultraviolete.  

 

Alege sticle cu dop de plută și forme obișnuite

Producătorii care se respectă folosesc, de cele mai multe ori, pluta pentru a sigila sticlele, iar dacă vei găsi un vin cu dop din plastic, silicon sau metal, sunt mari șanse ca băutura să nu fie una de calitate. Dopurile din plută sunt ideale pentru sticlele de vin, pentru că nu afectează proprietățile băuturii.

În privința formei sticlei, aceasta trebuie să fie una obișnuită, care să nu iasă în evidență, pentru că producătorii se bazează doar pe etichetă. Sticlele în formă de vioară, ploscă, ciorchine de strugure etc pot fi interesante doar ca design. De asemenea, sunt, categoric, nerecomandate vinurile în sticle de plastic.

 

Vinurile albe trebuie să fie tinere, iar cele roșii, maturate

Dacă la masă se va servi carne albă – de pasăre sau pește – ai nevoie de un vin alb, în timp ce, pentru carnea roșie, îți trebuie vin roșu. Atunci când alegi vinul alb, caută pe etichetă anul în care a fost produs, având grijă ca acesta să nu fie mai vechi de doi ani. La fel și în cazul vinurilor rosé, care trebuie să fie tinere, în timp ce vinurile roșii trebuie să fie unele maturate, adică mai vechi de doi ani.

 

Cumpără doar din surse de încredere

Deși ți se pare mai la îndemână, nu cumpăra vin pentru masă de la magazinul non-stop de la pater sau de la orice dugheană obscură. Poate că prețurile sunt mai mici, dar, de obicei, și calitatea lor e pe măsură. Cel mai bine este să mergi la raioanele dedicate din Auchan sau alte hipermarketuri, unde oferta este variată, iar vinurile, superioare.

De asemenea, multe crame au magazine proprii sau standuri în marile complexuri comerciale, acestea fiind o altă sursă recomandată de somelieri. Dacă ai intrat în criză de timp, nici nu trebuie să te deplasezi la hipermarket sau la alte centre comerciale, cele mai multe magazine oferind clienților oportunitatea comenzilor online.

 

Alegerea unui vin anume ține de preferințele fiecăruia, dar, important este să ai la dispoziție mai multe sortimente pentru a le servi pe rând, alături de felul de mâncare „asortat“.

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/vin-br%C3%A2nz%C4%83-p%C3%A2ine-caf%C3%A9-paris-905098/