De mai bine de o lună copiii României stau în casă. Medicii spun că sănătatea lor poate fi afectată din cauza lipsei mișcăriii și a soarelui. În Spania premierul are de gând să relaxeze această restricție din 27 aprilie, astfel încât copiii să poată lua aer curat.

„Cred că și în România trebuie gândită o astfel de măsură, probabil că nu tot din 27 aprilie, pentru că, știți, evoluția epidemiei în țară noastră are un decalaj de circa 3 săptămâni față de Spania, 2-3 săptămâni, probabil că 15 mai este o dată mai rezonabilă pentru România. Cred că acest tip de gândire este unul corect”, e de părere Alexandru Rafila, conform Mediafax.

Profesorul Rafila spune că și vârstnicii ar trebui să iasă afară, însă, deocamdată aceste schimbări nu sunt reglementate oficial.

„Copiii, sigur, în timpul zilei trebuie cumva să iasă, să se joace, să alerge, să facă mișcare, dar probabil că trebuie să ne gândim un pic și la persoanele vârstnice, care să fie încurajate eventual să facă plimbări, să facă mișcare, în cursul serii, când circulația este redusă”, a mai precizat profesorul Alexandru Rafila.

Cel mai recent raport al OMS arată că pașii de ridicare a restricțiilor trebuie să fie făcuți gradual, cu intervale de timp pentru a evalua impactul lor. Ideal ar fi un interval de minim două săptămâni – care corespunde perioadei de incubație a virusului – între fiecare măsură de restricție ridicată.

Avem nevoie de o strategie pentru reluarea vieții economice

Alexandru Rafila spune că este nevoie și de o strategie progresivă de reluare a vieții economice și avertizează că sistemul sanitar nu poate fi susținut fără economie.

Avem nevoie de o reluare progresivă a vieții social și economice, consideră profesorul Alexandru Rafila.

În vreme ce multe țări au început deja să ridice restricțiile de circulație, România nu a anunțat încă vreun plan în acest sens.

„Să sperăm că data de 15 mai va coincide cu încetarea stării de urgență, dar în paralel trebuie să existe și o strategie de reluare progresivă a vieții economice, sociale”, a declarat profesorul Rafila.

Potrivit acestuia, în lipsa activității economice, sistemul de sănătate nu mai poate fi finanțat.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că se așteaptă la încă una-două săptămâni de creștere a numărului de cazuri de Covid-19 și le-a cerut românilor încă șapte-zece zile de răbdare.

El a explicat că suntem încă într-un trend ascendent, dar cu progresie lentă și că focare cum este cel din Suceava sunt pe cale să se stingă.

Vezi și Rafila: Nu cred că ne vom întoarce la viața de dinainte mai devreme de jumătatea anului viitor

Citește și: