Cercetătorii norvegieni și americani au condus mai multe studii care au ajuns la aceeași concluzie: bebelușii concepuți în perioadele calme ale ciclului solar au mai multe șanse să trăiască o viață mai lungă și mai sănătoasă. În timp ce bebelușii concepuți în anii în care radiațiile solare puternice ajung pe pământ prezintă un risc mai mare să aibă o sănătate fragilă și trăiesc cu aproximativ 5 ani mai puțin decât media.

Radiațiile solare puternice influențează absorbția acidului folic

Conform studiilor, s-a observat că radiațiile ultraviolete degradează acidul folic și vitamina B9, atât de necesare pentru concepția unui bebeluș sănătos. Conform statisticilor, s-a observat că fetele sunt mai expuse acestor riscuri decât băieții, iar radiațiile solare sunt răspunzătoare și pentru problemele de fertilitate pe care le au mai târziu, în perioada adultă.

Autorii studiului sfătuiesc tinerele mame să se ferească să stea prea mult la soare în perioada gravidității și să combată efectele nocive ale radiațiilor ultraviolete printr-o dietă bogată în legume și fructe proaspete.

Ciclurile Soarelui și durata vieții

În anul 2007, un grup de cercetători americani au atras prima dată atenția asupra faptului că persoanele născute în timpul maximei solare au o durată de viață mai redusă. Ei au comparat durata de viață a 300.000 de cetățeni din statul Maine (SUA) timp de 29 de ani.

Studiul lor a fost confirmat de o analiză mult mai amplă, realizată în 2010, în care au fost luați în calcul toți cetățenii americani născuți în cele 50 de state. Conform statisticilor, persoanele născute între anii 1967 – 1970 și între 1998 – 2002 au o durată de viață mai redusă cu câțiva ani față de media pe țară, iar cei care s-au născut între 1977 – 1980 și între 1988 – 1991 vor trăi cu aproximativ 5 ani mai puțin decât media. Perioadele menționate reprezintă vârful activității Soarelui, când radiațiile solare puternice ajung într-o concentrație mai mare în atmosfera noastră.

Cât durează un ciclu solar și ce ne așteaptă în 2020

Un ciclu solar durează în medie 11 ani, iar la mijlocul acestei perioade se înregistrează de obicei o activitate puternică, cu erupții solare masive, valuri gigantice de radiații și zeci de mii de pete pe suprafața Soarelui.

Spre exemplu, ultimul ciclu solar a început în ianuarie 2008, a avut o perioadă de maximă activitate în 2013 care s-a repetat, la scară mai redusă, în vara anului 2015. Din 2016, au urmat patru ani de acalmie, în care erupțiile solare au fost semnificativ reduse.

Anul 2019 a fost un an în care activitatea Soarelui a fost redusă, dar cercetătorii se așteaptă ca din 2020 radiațiile marelui astru să se intensifice ajungând, probabil, la un punct culminant în anii 2025 – 2026.