Mitul 1 – Pantofii noi sunt mereu strâmți, se vor lărgi pe parcurs

Indiferent că ne referim la pantofi sport, șlapi, sandale din piele sau din alte materiale, pantofi eleganți etc, aproape niciunul dintre noi nu a primit o educație necesară pentru a alege o pereche de încălțăminte care să nu afecteze piciorul, sau chiar alte părți ale corpului. Ni s-a spus, sau poate am încercat noi să ne convingem că perechea aceea de încălțăminte care ne place super mult, dar ne este mică, o să ne vină la un moment dat, după câteva purtări. Adevărul este însă că, doar încălțămintea din piele naturală, atât pe interior cât și pe exterior, este probabil să „se lase”, să se lărgească puțin, dar doar în lățime. Niciun alt material nu este suficient de maleabil pentru a putea trage concluzia că perechea de pantofi va deveni la un moment dat confortabilă. Pantofii din piele se pot întinde, conform specialiștilor, doar un sfert de mărime, adică doar câțiva milimetri.  

Cel mai bine este să nu cumperi niciodată pantofi care te strâng atunci când îi probezi. Cel mai probabil, niciodată nu vor fi confortabili. 

Mitul 2 – Toți pantofii tăi trebuie să fie de aceiași mărime

Adevărat și nu prea. Desigur, ar trebui să cumperi încălțăminte confortabilă, care, deseori are același număr pe care îl porți de obicei. Totuși atunci când vine vorba de încălțămintea pe care o porți atunci când umbli mult pe jos, lucrurile stau diferit. Aceasta ar trebui să fie cu un număr mai mare. De ce?

Simplu. Atunci când picioarele sunt supuse la efort, mai ales dacă sunt calde, se umflă. Și dacă piciorul este umflat, cu siguranță degetele sunt și mai umflate. Dacă obișnuiești să umbli pe jos fără pauze, mai mult de o jumătate de oră pe zi, perechea de încălțăminte pe care o folosești ar trebui să fie cu un număr mai mare, asta pentru a continua să fie confortabilă, și după ce piciorul s-a umflat. Dacă piciorul este înghesuit, poți ajunge să ai unghii înnegrite, beșici sau dureri de picioare. 

Mitul 3 – Încălțămintea fără toc este mai sănătoasă decât cea cu toc

Primim tot mai multe avertizări despre încălțămintea cu toc înalt și efectele negative ale purtării acesteia (iată aici un articol care vorbește tocmai despre asta). Prin urmare, multe femei presupun că încălțămintea fără toc este mai bună pentru sănătatea piciorului. Deși acest lucru nu este neapărat fals, multe perechi de încălțăminte fără toc de pe piață, au talpa tare și nu au suport pentru arcuirea tălpii. Asta poate cauza un mers defectuos unde piciorul va păși înspre interior iar atât mușchii tălpii, cât și cei ai gambei se pot forța sau chiar întinde, ceea ce este deosebit de inconfortabil. Asta înseamnă că pot face tot atâta rău cât o pereche de tocuri. 

Ideal ar fi să alegi pantofi cu tocuri groase, de doar 3-5 cm, cu talpă moale sau anti-șoc, care pot să îți ofere o susținere mult mai bună decât pantofii fără toc. 

Acum că am distrus aceste mituri ești gata să îți alegi mai bine perechea de pantofi cu adevărat potrivită pentru tine. Ai grijă de picioarele tale!