Iar pentru aceasta ultima situatie exista solutia folosirii unor ochelari cu lentile fotocromatice. Lensa ne ofera mai multe informatii despre aceste tipuri de lentile.

Ce sunt lentilele fotocromatice?

Lentilele fotocromatice, cunoscute si sub denumirea de heliomate sunt lentile definite prin caracteristica lor de a isi inchide sau deschide culoarea in functie de nivelul de crestere sau scadere al luminii solare.

Lentilele fotocromatice reprezinta o legere ideala in special pe perioada verii cand nu mai tebuie sa ai grija purtarii unor ochelari de soare dupa tine. Cu ajutorul acestor tipuri de lentile, ochelarii tai de vedere se pot transforma imediat si in varianta unor ochelari de soare.

Istoria lentilelor fotocromatice

Cuvantul fotocromatic, in forma sa originala de „photochromic”, este compus din doua cuvinte grecesti: „photo” insemnand lumina si „chroma” insemnand culoare. Astfel, fotocromatic inseamna practic ceva care isi schimba culoarea ca raspuns la aparitia luminii.

Sticla fotocromatica a fost inventata la inceputul anilor 1960 de catre William H. Armistead si Stanley Donald Stookey de la Corning Glass Works.

Lentilele fotocromatice moderne tind sa fie compuse din material plastic si, in loc de substante chimice de argint, acestea contin molecule organice pe baza de carbon. Acestea reactioneaza intr-un mod usor diferit la lumina, modificandu-si subtil structura moleculara in momentul in care sesizeaza lumina ultravioleta. Aceasta trecere de la incolor la culoare inchisa se face intr-un mod relativ rapid – aproximativ jumatate din aceasta intunecare are loc in primul minut, iar in decursul urmatoarelor 15 minute lentilele se inchid in proportie de 80%.

Avantajele lentilelor heliomate

Lentilele heliomate sau fotocromatice reprezinta o alegere potrivita, avantajele acestora fiind unele diverse. Astfel, pe langa faptul ca iti ofera un nivel ridicat de confort pe timpul verii, iata ce alte avantaje importante le definesc:

 • Lentilele heliomate au un nivel inalt de calitate si claritate, functionand si in spatiile interioare la fel de bine ca lentilele de tip incolor;
 • Lentilele fotocromatice blocheaza 100% radiatiile UVA si UVB, ambele la fel de daunatoare pentru ochi;
 • Lentilele heliomate asigura protectie UV 400, ochii tai fiind astfel bine protejati;
 • Aceste lentile revin la aspectul lor incolor intr-un timp relativ rapid.

Dezavantajele lentilelor heliomate

Cu toate ca nimeni nu contesta utilitatea si beneficiile pe care aceste lentile le au, exista si cateva aspecte mai putin placute ale acestora pe care este indicat sa le cunosti. Printre acestea se numara:

 • Lentilele heliomate au nevoie de putin mai mult timp pentru a reveni la starea lor incolora comparativ cu timpul necesar pentru a se inchide.
 • Culoarea lentilelor se poate inchide, mai mult sau mai putin, de fiecare data cand iesi afara, chiar daca este soare sau nu. Acest lucru se poate intampla deoarece lentilele heliomate reactioneaza la lumina ultravioletelor care exista chiar daca afara este insorit sau innorat.
 • Lentilele fotocromatice nu functioneaza intotdeauna in mod eficient atunci cand te afli in interiorul masinii. Explicatia acestui aspect este aceea ca parbrizele elimina in mod natural o mare parte a luminii ultraviolete. Iar daca esti sofer este nevoie sa ai pentru orice eventualitate si o pereche de ochelari de soare la indemana.
 • Lentilele fotocromatice nu beneficiaza de o existenta foarte indelungata. Dupa aproximativ trei ani in care se inchid si deschid la culoare, acestea isi pierd din eficienta. Insa, daca esti o persoana care isi schimba oricum ochelarii intr-un mod relativ frecvent, acest lucru nu ar trebui sa reprezinta o problema prea mare.

Indiferent de partile mai putin pozitive pe care lentilele heliomate le prezinta, beneficiile acestora compenseaza cu mult. In plus, este recomandat sa te asiguri ca achizitionezi lentile heliomate de calitate pentru a sti cu siguranta ca te vei bucura de o vedere clara.

Cui sunt recomandate lentilele fotocromatice?

In mod clar orice persoana care poarta ochelari de vedere si doreste sa isi sporeasca propriul confort, ar trebui sa foloseasca lentilele fotocromatice. Insa, in mod special, acest tip de lentile sunt recomandate persoanelor cu nevoi ceva mai speciale in ceea ce priveste sanatatea ochilor, precum:

 • Persoanele care au probleme medicale la nivelul ochilor, precum cataracta, si pentru care contrastul sau vederea nocturna nu mai prezinta aceeasi precizie;
 • Copiilor, dat fiind faptul ca ochii acestora se afla inca intr-un proces de dezvoltare si sunt mai sensibili in fata radiatiilor UV;
 • Persoanelor care administreaza medicamente care pot avea ca efect secundar cresterea sensibilitatii la lumina puternica a soarelui;
 • Persoanelor care au trecut prin interventii chirurgicale la nivelul ochilor si care, astfel, prezinta mai multa sensibilitate;
 • Persoanelor care sufera de afectiunea numita fotofobie, reprezentand o hipersensibilitate, dureroasa chiar, la lumina.

Cu toate ca la lumina solara devin asemanatoare cu ochelarii de soare, lentilele fotocromatice nu pot inlocui in procent de 100% ochelarii de soare. In cazul in care te expui un timp indelungat in fata unor raze puternice ale soarelui, este recomandat sa folosesti totusi ochelarii de soare. Acest lucru este recomandat, spre exemplu, in cazul in care practici diverse sporturi de iarna.  

Inainte de alegerea unor lentile fotocromatice este recomandat sa te documentezi cu atentie pentru a fi sigur ca iei cea mai buna decizie atat pentru confortul tau, cat si pentru sanatatea ochilor tai.