Atena, unul dintre cele mai vechi orașe ale lumii

Orașul Atena, capitala Greciei, are o vechime de peste 10.000 de ani, aici îmbinându-se străvechiul cu modernul, mitologia și istoria cu actualitatea. Atena concentrează în jur de 40% din întreaga populație a Greciei.

Cel mai de seamă simbol istoric al orașului este considerat Parthenonul de pe Acropola din Atena.

Avându-și originile în vechea Eladă, Jocurile Olimpice moderne au fost găzduite pentru prima oară în Atena, în anul 1896.

Întrucât printre obiectivele culturale și turistice ale țării se află numeroase vestigii istorice și arheologice, nu este de mirare faptul că Atena este unul dintre cele mai importante centre pentru cercetare arheologică din întreaga lume.

Parthenonul, un monument impresionant construit în cinstea zeiței Atena

Conform legendei, Parthenonul a fost construit în cinstea Atenei, zeița înțelepciunii din mitologia greacă și cea care era considerată protectoarea orașului Atena.

Acest monument a fost construit în întregime din marmură, în epoca lui Pericle, fiind decorat cu sculpturi impresionante, realizate sub îndrumarea celebrului sculptor al Antichității, Fidias.

Acesta  a servit drept templu, biserică creștină, vistierie și moschee în perioada stăpânirii Imperiului Otoman. Cea mai mare parte a sculpturilor din cadrul acestuia se află în prezent la British Museum.  

Statuia zeiței Atena, una dintre capodoperele lui Fidias, a fost realizată din aur și fildeș.

Legenda neștiută a numelui Atena

Se spune că unul dintre conducătorii Atenei și-a dorit ca teritoriul pe care îl stăpânea să poarte numele unuia dintre zeii din Olimp. Printre cei care și-au disputat acest drept se numără zeița înțelepciunii, Atena și zeul mărilor, Poseidon.

Conducătorul orașului a hotărât ca zeul care va veni cu cel mai prețios dar pentru acele locuri să devină protectorul lor.  Atena a adus măslinul, simbol al păcii și bunăstării, iar Poseidon a adus apa sărată a mării.

Cadoul Atenei a fost considerat mult mai de preț și astfel, orașul a primit numele zeiței.
Grecia, un tărâm imens de insule sălbatice

Grecia cuprinde peste 4000 de insule, dar dintre acestea, aproximativ 200 sunt locuite. Multe dintre insule au devenit destinații turistice încântătoare, datorită peisajelor naturale fără egal, istoriei și arhitecturii speciale a locurilor sau datorită bunătăților culinare locale.

În această perioadă poți descoperi numeroase oferte Grecia all-inclusive disponibile pentru cele mai populare insule care pot deveni destinația ta de vacanță din acest an:

  • Creta, cea mai mare dintre insulele grecești, care include o zonă de litoral de peste 1000 de kilometri;
  • Cicladele, Lefkada, Chios, Samos, Santorini, Rhodos, Lemnos, Mykonos, Kalymnos;
  • Corfu – Aceasta insulă a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO datorită arhitecturii speciale a clădirilor sale, datorita amestecului de influențe franceze, venețiene și britanice.

Grecia, o resursă nelimitată de muzee arheologice

Dacă alegi să îți petreci vacanța în Grecia și ești pasionat de istorie și arheologie, cu siguranță vei fi impresionat de cele peste 100 de muzee arheologice.  Printre aceste se numără și următoarele: Muzeul Național de Arheologie din Atena, cel mai mare din Grecia, Muzeul Acropole, Muzeul Arheologic Heraklion din Creta, muzeele arheologice din Delphi, Olympia, Rhodos sau Salonic.

Iată și alte informații despre Grecia, care te vor surprinde:

 

  • Democrația occidentală are rădăcinile în Grecia.   
  • În prezent, toți cetățenii care au împlinit 18 ani sunt obligați prin lege să-și exercite dreptul la vot.
  • Țara este vizitată anual de circa 17 milioane de turiști, un număr care depășește cel al locuitorilor Greciei.
  • Grecia ocupă locul 3 în lume la producția de măsline, iar mulți dintre măslinii din această țară rodesc de peste 7 secole.
  • În Grecia sunt mii de peșteri din calcar, foarte multe dintre acestea fiind vizitate de mii de turiști anual.

  • În mitologia greacă, muntele Olimp, cel mai înalt din Grecia, este considerat lăcașul zeilor.

 

Prin urmare, cele mai frumoase insule din Grecia au foarte multe de oferit din punct de vedere turistic, motiv pentru care sunt alese de mii de turiști anual, fiind cele mai populare destinații de vacanță din lume.