Exista multe tari diferite vorbitoare de limba engleza. Desi limba este in esenta aceeasi, exista cateva aspecte ale limbii care difera in alte locuri. Este bine de stiut cum se vorbeste engleza in alte tari. Cea mai comuna comparatie este intre „engleza britanica” si „engleza americana„.

In primul rand, pronuntia este diferita. Exista multe motive pentru acest lucru. Ar putea fi faptul ca accentul afecteaza pronuntia sau, in unele cazuri, pronuntia poate fi afectata si de alte limbi vorbite in aceasta zona. Deci trebuie sa asculti cu atentie. In al doilea rand, ortografia si gramatica sunt diferite. De exemplu: In engleza britanica, se spune: „colour sau programme”. In timp ce in engleza americana se spune: „color sau program”. Pentru a invata toate aceste cuvinte diferite, cel mai bine este sa urmezi cursuri online de limba engleza.

In al treilea rand, poate exista si o diferenta in vocabular. Exista situatii in care obiectele obisnuite sunt lucruri diferite. In engleza britanica, se spune: “I live in a flat” „Eu locuiesc intr-un apartament”. In timp ce in engleza americana se spune: “I live in an apartment”, si inseamna acelasi lucru.

Engleza britanica este mai mult ca franceza

Francezii au influentat engleza in mai multe moduri. Prima data a fost cand William Cuceritorul a invadat Marea Britanie in secolul al XI-lea, aducand limba normanda cu el. Aceasta a fost utilizata in scoli, curti, universitati si clase superioare. Nu a ramas o limba folosita, ci a evoluat in limba engleza. A doua oara a fost in anii 1700, cand a devenit o moda in Marea Britanie sa se foloseasca cuvinte si ortografie in stil francez. Bineinteles, americanii isi traiau deja viata peste Atlantic si nu au participat deloc la aceasta tendinta. De aceea, engleza britanica are mai multe asemanari lingvistice cu limba franceza decat engleza americana.

Trebuie sa stii ca tarile vorbitoare de limba engleza sunt foarte diferite. Exista chiar diferite moduri locale de salut. De aceea este important sa inveti expresii in engleza, in functie de tara pe care vrei sa o vizitezi. Iata cateva exemple de salut:

Austrailia – “ G’day”

Ireland – “Hows the form?”

New Zealand – Kia ora

South Africa – Howzit

United Kingdom – Alright?

United States of America – Whassup?

Dictionarele americane si britanice sunt foarte diferite, deoarece au fost compilate de doi autori diferiti, cu doua perspective foarte diferite asupra limbii: dictionarul britanic a fost compilat de savanti din Londra, care au vrut sa adune toate cuvintele englezesti cunoscute, in timp ce dictionarul american a fost facut de un lexicograf numit Noah Webster. De aceea, este important sa inveti limba engleza fie de la cunoscatori, fie de la nativi, pentru a vorbi corect in tara in care pleci.