Indiferent că ai o casă de vânzare în Iași, București, Cluj sau în orice alt oraș, experiența este asemănătoare, iar șansele să faci o mulțime de greșeli sunt destul de mari, având în vedere stresul emoțional prin care vei trece. Poate că vânzarea unei case în Iași este mult mai ușoară datorită numărului mai redus de opțiuni, însă capcanele sunt la orice pas. Iată 7 greșeli de care trebuie să te ferești atunci când îți vinzi casa.  

1. Să nu pregătești casa pentru vânzare

Înainte să scoți casa la vânzare, asigură-te că aceasta este curată, ordonată și îngrijită. În caz contrar, riști ca prețul de vânzare să scadă simțitor sau, și mai grav, să nu găsești deloc cumpărători. Dincolo de curățenia temeinică, care are un rol extrem de important, acordă atenție detaliilor, acestea fiind ușor remarcate de potențialii cumpărători. O ușă ruptă, vopseaua sărită sau o lampă spartă nu vor face o impresie bună, ba chiar vor ridica întrebări despre probleme mai grave pe care le-ar putea avea casa.

2. Să ascunzi diverse probleme ale spațiului

Cu cât îți dorești mai mult ca un anumit lucru să fie trecut cu vederea, cu atât acesta va fi observat mai repede de către cumpărători. Dacă spațiul are o anumită problemă, precum un perete inundat sau o scurgere înfundată, ideal ar fi ca aceasta să fie remediată înainte de începerea vizionărilor, astfel încât să nu afecteze decizia de cumpărare. În cazul în care nu este posibilă această variantă, explică situația potențialilor cumpărători și oferă-le fie un discount din prețul listat, fie garanția de a rezolva problema în cel mai scurt timp.  

3. Să nu postezi imagini relevante

În ziua de azi, cei mai mulți cumpărători își caută case în mediul online. Dacă ai o casă de vânzare și alegi să publici un anunț pe un site de specialitate, nu uita să atașezi fotografii relevante și de calitate cu proprietatea ta. Acestea trebuie să prezinte atât imaginea de ansamblu a casei, cât și detalii din încăperi. Ideal ar fi să apelezi la un fotograf profesionist, care poate să scoată în evidență aspectele pe care le dorești. Imaginile de calitate, turul video sau vizualizările 360 denotă profesionalism și te ajută să atragi mai ușor atenția cumpărătorilor.

4. Stabilirea unui preț nerealist

Fie că apelezi la ajutorul unui agent imobiliar, fie că decizi să vinzi casa pe cont propriu, stabilirea unui preț corect este esențială. Analizează piața, dar ține cont și de investiția pe care ai făcut-o tu atunci când te-ai mutat în această casă. Dincolo de nivelul pieței, prețul variază și în funcție de starea locuinței, îmbunătățiri și facilități. Stabilirea unui preț mai scăzut poate fi o strategie bună de a genera un interes suplimentar, mai ales atunci când te grăbești să vinzi proprietatea. Însă, asta nu înseamnă că nu poți refuza oricând o ofertă prea mică.

5. Să te aștepți să primești prețul cerut

Orice cumpărător va încerca să negocieze prețul solicitat de tine, așa că trebuie să fii pregătit și pentru asta. Dacă nu ești un bun negociator, apelează la ajutorul unui agent imobiliar, care te va scuti de această etapă. Pentru a fi sigur că tranzacția va fi una avantajoasă, ia în calcul și negocierea atunci când stabilești prețul de vânzare. Astfel, vei putea să oferi cumpărătorului satisfacția unui preț mai redus, fără să îți afecteze așteptările financiare referitoare la vânzare.

6. Să vinzi în timpul iernii

Sezonul rece nu este deloc prielnic vânzărilor de case. Așadar, dacă nu te grăbești prea tare, evită să scoți casa la vânzare în lunile de iarnă întrucât este posibil ca prea puține persoane să fie interesate de achiziția unei locuințe în prag de sărbători. Pe de altă parte, dacă situația nu mai suportă amânare, ai avantajul de a fi printre puținele opțiuni, ceea ce ar putea atrage mai ușor atenția cumpărătorilor activi.

7. Să fii prea implicat emoțional

Odată ce ai decis să vinzi casa, preia rolul unui agent în defavoarea celui de proprietar al casei. Dacă nu poți privi vânzarea dintr-o perspectivă financiară și să ții la distanță aspectele emoționale și amintirile pe care le ai în acest spațiu, apelează la un agent extern. Pe de altă parte, ține cont că și cumpărătorii vor face o alegere emoțională, așa că e important să fii deschis la anumite schimbări ale spațiului, astfel încât acesta să corespundă stilului de viață și personalității noilor proprietari.

Evitarea acestor greșeli te va ajuta să treci mai ușor peste procesul de vânzare a casei, fără prea mult stres sau pierderi financiare. Cu toate acestea, dacă ai o casă de vânzare este bine să fii pregătit și pentru scenarii mai puțin plăcute, cum ar fi găsirea dificilă a cumpărătorilor sau declinul pieței.