Iata ce controale medicale periodice sunt recomandate in general femeilor.

Setul anual de analize

Un prim pas este vizita la medicul de familie pentru o consultatie generala si prescrierea analizelor. Setul anual de analize ar trebui sa cuprinda:

  • teste de sange: hemoleucograma completa, glicemie, colesterol, trigliceride, transaminaze, creatinina, VSH, TSH;
  • sumar de urina.

Nu ar trebui neglijata examinarea tiroidei, iar in cazul in care exista unele simptome sau suspiciuni, medicul ar putea recomanda o ecografie tiroidiana si dozarea hormonilor tiroidieni (T3, T4) si a anticorpilor tiroidieni (ATPO).

Medicul de familie va efectua si masurarea tensiunii arteriale si a pulsului, iar in functie de valorile reiesite, istoricul personal si eventual unele simptome, ar putea recomanda un control cardiologic de specialitate.

Controlul ginecologic

Dupa inceperea vietii sexuale, orice femeie trebuie sa faca un control ginecologic periodic, indiferent daca sunt prezente sau nu anumite simptome. Este bine sa te adresezi medicului ginecolog mai ales in situatia in care apar manifestari precum: sangerari intre menstruatii sau dupa contact sexual, absenta menstruatiei, o posibila sarcina, secretii vaginale neplacute insotite de disconfort local, dureri in zona pelvina.

Perioada optima pentru efectuarea examinarii ginecologice este cat mai curand dupa oprirea sangerarii menstruale.

Pe langa examenul ginecologic local, medicul poate recomanda:

  • ecografie transvaginala pentru vizualizarea ovarelor, trompelor uterine, uterului si colului uterin;
  • test Babes-Papanicolau care poate depista precoce un posibil cancer de col uterin.

Controlul sanilor

Tot in cadrul examenului ginecologic, medicul va efectua si un control al sanilor. Pe langa palparea sanilor, medicul poate recomanda efectuarea unei ecografii mamare (inainte de 40 de ani) sau a unei mamografii (peste40 de ani). Aceste investigatii imagistice pot decela prezenta unor chisturi mamare, noduli, tumori, a hipertrofiei tesutului mamar. Mamografia este indicata ca metoda de screening pentru cancerul de san.

Femeile cu risc crescut de a dezvolta cancer mamar sunt femeile din următoarele categorii: 

  • femei cu mamă/ soră/ fiică cu cancer mamar, 
  • femei cu antecedente personale cu patologie benignă cu risc sau cancer mamar/ ovarian,
  • femei cu gene BRCA 1 sau BRCA 2 pozitive (detectate la analize de sânge).

Si femeile care au urmat terapii hormonale, fie ca au luat anticonceptionale, fie terapie de substitutie hormonala, trebuie sa acorde o atentie deosebita preventiei cancerului de san.

Mai multe informatii despre sanatatea femeii poti descoperi pe site-urile SfaturiMedicale.ro si Cancer360.ro – platforme de informare si educatie pentru sanatate dezvoltate de GTS Solution.

Despre GTS Solution

GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii si solutii pentru piata farmaceutica din Romania.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii si a starii de sanatate a pacientilor, prin promovarea unor produse farmaceutice si servicii de inalta calitate.