Din lipsă de spațiu, din comoditate sau din prea multă dragoste, mulți părinți aleg să doarmă în pat cu copilul, încă de când l-au adus de la maternitate. Alții nici nu concep așa ceva și aleg să-și culce micuțul într-un pătuț, dar în același dormitor cu ei sau chiar separat, în camera special amenajată pentru el. Care dintre ei procedează mai bine?

 Răspunsul la această întrebare nu este unul universal valabil. Fiecare părinte procedează cum crede el că este mai bine pentru propriul copil, așa că unii aleg să doarmă împreună, fapt contestat de neonatologi deoarece, în timpul somnului părintele se poate așeza involuntar pe copil și să-l sufoce, acesta fiind prea mic să riposteze. Dacă ești proaspăt-părinte sau urmează să devii, ar fi bine să eviți această variantă sau să o lași pentru mai târziu, când copilul crește mai mare. Celelalte două variante cu pătuțul copilului la tine în dormitor sau în camera lui sunt de preferat, micuțul având propriul spațiu. Iar dacă te gândești la calitatea somnului celui mic, ar fi bine să-i achiziționezi o saltea pentru copii de calitate. Caută în sutele de promoții la saltele și alege-o pe cea potrivită ca dimensiune pentru pătuțul copilului tău. În oferta Magniflex găsești salteaua ortopedică pentru bebeluși creată de celebrul designer Pierre Cardin. O saltea 70/130 este ideală pentru un pătuț de copil în primii doi ani de viață.

 Trei trucuri ca să-l înveți să adoarmă singur

 1.Culcă-l într-un pătuț cu o saltea confortabilă

 Copilul trebuie obişnuit din vreme cu faptul că pătuţul este destinat exclusiv somului şi nu altor activităţi, aşa că evită să te joci cu el în pat sau să îi dai de mâncare în acest loc. Ai grijă să aibă o saltea  confortabilă, iar aşternuturile neapărat din bumbac. Pentru mai mult spaţiu şi mai multă siguranţă, nu îi aglomera pătuţul cu jucării, perne, pături sau alte obiecte care l-ar putea incomoda în timpul somnului. Pe măsură ce creşte însă, poţi să-l obişnuieşti cu un anumit obiect, care să îi dea o oarecare siguranţă: ursuleţul de pluş, pe care să îi ţină în braţe, păturica preferată, perna din spuma de memorie, etc.

 2.Respectă ritualul din fiecare seară

Este foarte important să-l obişnuieşti pe cel mic cu un program fix, pentru fiecare seară, în care, bineînţeles, să se respecte aceeaşi oră de culcare. Din acest ritual, pot face parte câteva activităţi scurte, plăcute şi foarte relaxante pentru cel mic – fă-i baia de seară, dă-i laptele, jucaţi-vă câteva minute, cântă-i, citeşte-i. Evită activităţile solicitante, agitate sau gălăgioase înainte de culcare şi, în general, nu le desfăşura în camera în care doarme.  

 3. Pune-l în pat înainte să adoarmă

Ca să-l obişnuieşti să adoarmă singur şi nu în braţele tale, pune-l în pătuţ imediat ce începe să dea semne de oboseală, vorbeşte câteva minute cu el, apoi lasă-l să adoarmă singur. Cu timpul, va învăţa această ordine şi va percepe pătuţul drept locul în care el doarme.