Simptome ale depresiei

Depresia majoră poate provoca o varietate de simptome. Unele afectează direct starea de spirit, iar altele afectează la nivel fizic. Simptomele pot fi, de asemenea, în curs de desfășurare sau cu apariții periodice.
Depresia poate afecta diferit bărbații, femeile și copiii.
Simptomele depresiei la bărbați

Stare de spirit: mânie, agresivitate, iritabilitate, anxietate, neliniște.
Emoțional: senzație de goliciune, tristețe, lipsă de speranță.
Comportamental: pierderea interesului și plăcere față de activitățile preferate, oboseală persistentă, gânduri de sinucidere, consumul excesiv de alcool, de droguri, participarea în activități cu grad ridicat de risc.
Sexual: dorință sexuală redusă, lipsa performanței sexuale.
Cognitiv: incapacitate de concentrare, dificultatea efectuării sarcinilor, răspunsuri întârziate în timpul conversațiilor.
Somn: insomnie, somn neliniștit, somnolență excesivă.
Fizic: oboseală, dureri, cefalee, probleme digestive.
Simptomele depresiei la femei

Stare de spirit: iritabilitate.
Emoțional: senzație de tristețe sau goliciune, anxietate.
Comportamental: pierdere a interesului față de activități zilnice, retragere din angajamentele sociale, gânduri de sinucidere.
Cognitiv: gândire sau vorbire lentă.
Somn: dificultatea de a dormi sau somnolență excesivă.

Fizic: lipsă de energie, oboseală mai mare, modificări ale apetitului, modificări în greutate, dureri fizice, dureri de cap, crampe.
Simptomele depresiei la copii

Stare de spirit: iritabilitate, furie, schimbări de dispoziție, plâns.
Emoțional: sentimente de incompetență (de exemplu „nu pot face nimic bine”) sau disperare, plâns, tristețe intensă.
Comportamental: dificultate la școală, refuzul de a merge la școală, evitarea prietenilor sau rudelor, gânduri suicidare.
Cognitiv: dificultate de concentrare, scădere a performanțelor școlare, rezultate slabe.
Somn: dificultăți de a dormi sau somnolență excesivă.
Fizic: lipsă de energie, probleme digestive, modificări ale apetitului, scădere sau creștere în greutate.

Cauzele depresiei

Nu există o cauză concretă pentru depresie, deoarece depinde de o combinație unică dintre genetica unui individ și condițiile de mediu. Există numeroși factori care trebuie luați în considerare:

  • Structura fizică sau chimia creierului;
  • Istoricul depresiei în familie;
  • Istoricul altor tulburări (anxietate, tulburare de stres post-traumatic);
  • Evenimente stresante, traumatizante (abuz, probleme financiare, moartea unei persoane iubite);
  • Modificări hormonale (cicluri menstruale, sarcină);
  • Anumite medicamente (pastile pentru somn, medicamente pentru tensiune arterială).

Tipuri de depresie

Așa cum nu există nici o cauză concretă a depresiei, nu există doar un tip de depresie. Aceasta poate lua multe forme, și anume nouă tipuri distincte:

Depresia majoră, așa cum am discutat, este cel mai frecvent tip de depresie. Adesea, persoanele cu depresie majoră suferă de episoade recurente de-a lungul vieții lor.
Distimia este o dispoziție scăzută persistentă, pe o perioadă lungă de timp, chiar și un an sau mai mult. Aceasta se manifestă prin simptome mai puțin severe, în comparație cu depresia majoră, dar pe o durată mai mare de timp.
Unele persoane sunt mai sensibile la o cantitate mai mică de lumină în timpul iernii. Tulburarea afectivă sezonieră este un tip de depresie cauzată de lipsa de lumina naturală a soarelui.
Depresia atipică. Aici, persoanele raportează adesea că “își simt corpul greu”. Acestea pot suferi de iritabilitate și probleme în relații. Sunt predispuse la supraalimentare și suprasolicitare.
Tulburarea bipolară este numită și tulburare depresivă maniacală deoarece implică alternarea dintre manie și episoade depresive.
Uneori, episoadele depresive pot deveni atât de severe încât sunt prezente halucinații sau iluzii. Atunci, persoana devine catatonică (sindrom psihomotor al schizofreniei) sau se simte blocată în pat. Aceasta este cunoscută sub numele de Depresie psihotică.
Depresia postpartum apare după naștere. Mamele se pot simți deconectate de noul lor copil sau se tem că își vor răni copilul.
Depresia severă care apare în a doua jumătate a ciclului menstrual se numește tulburare disforică pre-menstruală. Aceasta afectează capacitatea persoanei de a funcționa în mod normal.
Depresia situațională este declanșată de un eveniment care schimbă viața. Ar putea fi orice, de la pierderea locului de muncă până la moartea unui membru din familie.

Tratament pentru depresie

A trăi cu depresie este foarte dificil, dar tratamentul vă poate ajuta să vă îmbunătățiți calitatea vieții. Discutați cu medicul despre posibilele opțiuni.
Puteți administra cu succes simptomele cu o formă de tratament sau puteți găsi o combinație de tratamente care funcționează mai bine. Este comună combinarea tratamentelor medicale și a terapiilor cu îmbunătățirea stilului de viață.
Medicație
Medicul dumneavoastră poate prescrie antidepresive, anti-anxietate sau medicamente antipsihotice. Fiecare tip de medicament care este utilizat pentru a trata depresia are beneficii și riscuri.
Psihoterapie

Vorbind cu un terapeut vă poate ajuta să învățați tehnici pentru a face față sentimentelor negative. De asemenea, puteți beneficia de sesiuni de terapie familială sau de grup.

Exerciții fizice
Optați pentru 30 de minute de activitate fizică de trei – cinci zile pe săptămână. Exercițiile pot creste producția de endorfine a organismului (hormoni care îmbunătățesc starea de spirit).
Evitați alcoolul și drogurile
Consumul de substanțe produc confort imediat, pe termen scurt. Dar, pe termen lung, aceste substanțe agravează simptomele de depresie și de anxietate.
De asemenea, puteți ameliora simptomele depresiei prin îngrijire personală. Aceasta include odihnă, adoptarea unei diete sănătoase, evitarea persoanelor cu influență negativă și participarea la activități plăcute.