Biserica ne invata ca exista o singura viata, care incepe odata cu nasterea si se continua cu moartea. Decesul este considerat astfel mai degraba o trecere catre Dumnezeu, motiv pentru care crestin ortodocsii din intreaga lume urmeaza o serie de traditii si obiceiuri specifice de inmormantare, al caror scop este sa asigure un pasaj cat mai lin spre nefiinta.

Cele mai multe firme de servicii funerare urmeaza aceste traditii, chiar si cele din Bucuresti. De aceea, am luat legatura cu o firma de servicii funerare din sectorul 6, care ne-a oferit mai multe detalii in legatura cu traditiile inmormantarii. Iata in continuare ce am aflat de la firma de servicii funerare sector 6.

Traditiile incep in momentul in care o persoana se apropie de finalul vietii. Acum se face apelul catre preot, care vine sa ii faca ultima impartasanie si ultima spovedanie celui care pleaca pe ultimul drum. Atat rudele, cat si cei apropiati ii pun o lumanare aprinsa la cap, pentru ca lumina Domnului sa il poata calauzi.

In prezent, exista si multe situatii in care decesul are loc in alta tara. In aceste cazuri, firma de servicii funerare sector 6 va intocmi toate actele necesare, asigurand personalul calificat pentru transportul sicriului de la aeroport la destinatie.

Iata in continuare care sunt pasii traditionali, impreuna cu traditiile stravechi romanesti, care uneori sunt practicate si astazi.

Dupa deces, persoanei trecute in nefiinta i se lasa o lumanare lunga de ceara, denumita si „toiag” sau „stat”. Conform traditiei, aceasta se lasa sa arda pana la ingropare. In acelasi timp, decesul se anunta in comunitate, folosind metodele traditionale: tragerea clopotelor sau sunatul din bucium, obicei intalnit in regiunile de munte.

Unul din obiceiurile preluate de la romani este acela de a pune un copac taiat la poarta decedatului. Astfel, daca la romani se taia un chiparos, la noi acesta a fost inlocuit de un brad sau de un pom, care pastreaza aceeasi semnificatie: ca nu va mai imboboci odata ce a fost taiat. De asemenea, la porti se intind naframe negre, iar barbatii din familia decedatului umba cu capul descoperit. Aflam de la firma de servicii funerare sector 6 ca, de cele mai multe ori, in aceste zile de priveghi, corpul decedatului este spalat si imbracat, iar in camera respectiva se acopera oglinzile si vasele cu apa cu o carpa neagra, pentru ca nu cumva chipul decedatului sa se oglindeasca in apa, iar sufletul lui sa ramana in aceasta lume, sub forma de strigoi.

Dupa terminarea spalarii si imbracarii, cel trecut in nefiinta este intai asezat pe pamant, apoi pus pe masa, in sicriul deschis, pentru ca toti cei cunoscuti sa poata veni sa-si ia ramas bun de la acesta.

Obiceiul priveghiului este pre-crestin, dar s-a pastrat in multe zone de pe teritoriul tarii noastre. Conform traditiei, acesta dureaza doua nopti, in care decedatul nu este lasat singur. Astfel, cei care participa la priveghi pot dansa, juca jocuri, spune povesti sau depana amintiri despre persoana plecata pe cealalta lume. In unele parti ale tarii, cei prezenti il roaga pe decedat sa le transmita mesaje celor plecati deja dintre noi.

Bocetul este un obicei prezent inca din Grecia Antica, fiind intalnit sub o forma sau alta la majoritatea popoarelor din lume. Acesta are un caracter simbolic, incheind, alaturi de cantecul de leagan, un ciclu existential. Aflam de la firma de servicii funerare sector 6 ca acest obicei este inca pastrat, iar persoana decedata este condusa pe ultimul drum de bocitoare.

Pomenirea sau parastasul pastreaza un loc important in lista de obiceiuri de inmormantare. Aceasta poate lua mai multe forme, de la daruirea de haine si obiecte, pana la impartirea de preparate alimentare. Fiind un obicei prezent si astazi, dupa inmormantare se tine un praznic, la care participa toti cei care au fost prezenti la inhumare. Aceasta traditie reprezinta solidaritatea sociala si apartenenta la comunitate, facand astfel parte din ritualul de trecere. Firma de servicii funerare sector 6 ne relateaza ca, desi aceasta traditie incepe solemn, se poate termina de multe ori cu veselie sau chiar cu dansuri, marturie vie fiind chiar Cimitirul Vesel de la Sapanta, un exemplu foarte original de interpretare a decesului la poporul romanesc.