De aceea este important să ne hidratăm și, la fel de important, să consumăm o apă corect echilibrată din punct de vedere microbiologic. Controversele legate de care este cea mai bună apă de băut sunt vechi de zeci de ani și, probabil, nu se vor încheia prea curând, dar există date științifice clare care ne pot ajuta să alegem cea mai potrivită și ecologică alegere între apa de la robinet, apa de la robinet purificată, apa plată și apa minerală.

Ce anume dă gust apei?

Calitatea apei este determinat în funcție de caracteristicile organoleptice, fizice, chimice, biologice și bacteriologice. Iar gustul apei este dat de mixul de substanțe pe care îl conține, indiferent dacă este obținut în mod natural sau în urma tratării apei. Gustul apei se datorează unor tipuri de substanțe dizolvate și aflate în cantități mari în lichid. Spre exemplu, gustul sărat este dat de clorura de sodiu sau sulfatul de sodiu, gustul amar este dat de sulfatul de magneziu sau clorura de magneziu, gustul dulceag este dat de sulfatul de calciu, gustul acidulat este dat de bioxidul de carbon, iar gustul acru este dat de clorura de fier.

Un purificator de apă la preț bun permite eliminarea cantităților în exces și revenirea apei la un gust normal, fără excese într-o direcție sau alta. Pentru apa de băut de acasă, pe care o putem păstra și la frigider pe perioada verii, putem adăuga în carafa de apă purificată diferite fructe care îi pot da un gust apropiat de ce ne dorim. Spre exemplu, cuburile de gheață pot fi înlocuite de fructe de pădure congelate, care vor răci apa, dar îi vor da și o aromă excelentă. Feliile de lămâie sunt cele mai utilizate atunci când vine vorba de aromat apa de băut, dar un secret ar fi adăugarea unor felii de castravete, care dau o aromă fresh, excelentă.

Care este diferența dintre apa plată și apa minerală?

Prin definiție, apa minerală naturală este microbiologic pură și netratată. Realitatea ne arată însă că nu tot timpul este astfel. În funcție de calitățile organoleptice ale izvorului, apa minerală va conține un anumit mix de elemente, inclusiv bioxid de carbon. Apa minerală „cu bule”, indiferent dacă este îmbogățită ulterior sau nu, are efecte pozitive asupra drenajului biliar și în metabolismul colesterolului. Poate fi și un înlocuitor cu succes al sucurilor acidulate, dar chiar și așa nu este recomandat consumul constant și îndelungat și apă acidulată (carbogazoasă).

Apa plată este cea recomandată consumului zilnic, fiind un element de bază al unui regim alimentar sănătos. Vine cu un grad de hidratare mai mare decât apa carbogazoasă și, dat fiind că nu conține acid și nu creează disconfort gastric, poate fi consumată în cantități mari. Vara sau atunci când avem o activitate fizică intensă avem nevoie de cantități mari de apă pentru hidratare, iar apa plată sau apa purificată sunt cele mai potrivite pentru acest lucru. Diferența dintre ultimele două este dată de preț, care în cazul apei plate îmbuteliate este mult mai mare.

Cum poți să-ți atingi targetul zilnic de apă consumată pentru a avea un corp sănătos

Studiile medicale recomandă consumul a 40 de mililitri de apă per kilogram, ceea ce înseamnă aproximativ 3 litri pentru un bărbat și 2 litri pentru o femeie. Chiar dacă 20 – 30% din necesarul de apă este luat de organism din mâncarea pe care o consumăm, tot mai avem nevoie de 1,5 – 2 litri de apă zilnic. Pentru multe persoane, consumul a 2 litri de apă pe zi nu este simplu.

Cel mai bine este să bem un pahar de apă dimineața, Cafeaua sau ceaiul nu trebuie să înlocuiască apa pură, așa cum nici sucurile sau băuturile alcoolice nu ar trebui să o facă. De aceea, câte un pahar dimineața, la prânz și seara pot asigura o mare parte din necesarul de consum zilnic. De asemenea, este bine să avem pe lângă noi, chiar și la birou, un recipient destinat exclusiv consumului de apă, pe care să îl vedem tot timpul la îndemână și să ne amintim să bem din ele din când în când.

În concluzie, este important să nu uităm consumăm zilnic o cantitate suficientă de apă și mai ales să fie plată sau apă de la robinet purificată. Chiar dacă ne place să consumăm și cafea, cafea, sucuri, bere sau alte lichide, apa nu trebuie să lipsească din rutina zilnică, fiind obligatorie pentru un meniu alimentar sănătos.