In mod normal, sistemul imunitar sanatos recunoaste, identifica, ataca si distruge agentii patogeni cu care organismul intra in contact: bacterii, virusuri, ciuperci, paraziti, alergeni sau alte elemente straine corpului uman. Atunci cand sistemul imunitar este perturbat si nu reuseste sa recunoasca anumite elemente patogene, el produce anticorpi care ataca propriile celule, tesuturi sau organe. Acest lucru provoaca inflamatie cronica si leziuni la nivelul zonelor atacate.

Astfel apar cele mai frecvente boli autoimune: poliartrita reumatoida, lupus eritematos sistemic, sleroza multipla, psoriazis, diabet de tip 1, boala Crohn, boala celiaca, tiroidite autoimune (boala Hashimoto, boala Graves), sindrom nefrotic, sindrom Sjogren, polimiozita, sclerodermie s.a.

Ce este inflamatia cronica?

Inflamatia este o reactie de aparare a organismului, declansata de sistemul imunitar in caz de infectii, alergii, leziuni, celule deteriorate. Prin declansarea acestui proces inflamator, sistemul imunitar localizeaza tesuturile afectate si trimite catre locul respectiv celule imunitare care actioneaza pentru a vindeca zona. Acest lucru se intampla atunci cand un virus inflameaza caile respiratorii, cand suferim un traumatism sau o simpla taietura la deget. Vorbim in aceste cazuri de inflamatie acuta, care reprezinta un mecanism de protectie fara de care tesuturile nu s-ar putea vindeca.

In schimb, inflamatia cronica – declansata si intretinuta de un stil de viata nesanatos, alimentatie dezechilibrata, stres – persista in organism ani intregi, fara simptome evidente, si submineaza lent, dar sigur starea de santate. Cercetarile arata ca inflamatia cronica sta la baza tuturor bolilor degenerative, care cauzeaza cele mai mari probleme in societatea moderna: boli cardiovasculare (atac de cord, accident vascular cerebral), sindrom metabolic, boli respiratorii, osteoporoza, boala Alzheimer, boala Parkinson, cancer, boli autoimune.

Factori de risc pentru boli autoimune si inflamatie cronica

In majoritatea bolilor autoimune, cauzele lor nu pot fi precizate cu exactitate, dar se pare ca exista o predispozitie genetica si ereditara in multe cazuri. Pe aceasta componenta nemodificabila se suprapun o serie de factori de risc, cum ar fi:

 • Unele infectii virale, bacteriene, fungice – exista virusuri, bacterii sau ciuperci care declanseaza un raspuns imun specific, iar anticorpii produsi incep sa atace celulele normale deoarece o parte din structura lor seamana cu o parte a microorganismului.
 • Disbioza intestinala – inflamatia implica deseori dezechilibrul microbiomului intestinal (bacteriile benefice din tractul intestinal sunt dominate de cele patogene). Bolile autoimune implica in majoritatea cazurilor disbioza intestinala ca factor declansator.
 • Consumul de alimente inflamatoare: cerealele cu gluten, carnea rosie, grasimile rele, excesul de proteine, zaharul sunt direct raspunzatoare de alterarea peretilor intestinali (sindrom de intestin permeabil sau leaky gut) si generarea inflamatiilor.
 • Abuzul de antibiotice – favorizeaza disbioza intestinala.
 • Greutatea corporala in exces – supraponderalitatea si obezitatea intretin nivelul inflamatiei din corp. Celulele grase nu raman in stare latenta, tesutul adipos devin un organ endocrin, care secreta hormoni si substante proinflamatorii care circula prin organism.
 • Stresul – cercetarile au evidentiat ca stresul si oboseala cronica pot provoca modificari la nivelul sistemului imunitar, determinand inflamatie si predispozitie pentru boli autoimune. Rolul nociv al stresului este dovedit in scleroza multipla, psoriazis, poliartrita reumatoida, diabet, boli inflamatorii intestinale.
 • Expunerea la fumat, pesticide, poluare, metale grele sau alte substante chimice.

Cum poate fi redusa inflamatia din corp?

Stilul de viata joaca un rol esential in reducerea inflamatiei sistemice. Iata, pe scurt, ce masuri ar trebui adoptate:

 • alimentatie antiinflamatoare (dieta mediteraneana)
 • activitate fizica moderata
 • tehnici de relaxare  (yoga, plimbari, activitati recreative)
 • eliminarea factorilor de risc enumerati anterior

Mai multe informatii despre aceste boli si alte subiecte despre sanatate puteti descoperi pe site-urile SfaturiMedicale.ro si Cancer360.ro – platforme de informare si educatie pentru sanatate dezvoltate de GTS Solution.

Despre GTS Solution

GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii si solutii pentru piata farmaceutica din Romania.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii si a starii de sanatate a pacientilor, prin promovarea unor produse farmaceutice si servicii de inalta calitate.