Dat fiind faptul că achiziționarea unui astfel de aparat este o investiție destul de mare, iată patru criterii esențiale pe care trebuie să le iei în considerare înainte de a alege un model anume.

Bugetul

În primul rând, trebuie să stabilești care este bugetul pe care vrei să îl investești într-o cameră foto, în funcție de nevoile tale. Dacă  ești un novice în tainele fotografiei și nu ai experiență în domeniu, trebuie să decizi pentru ce o să folosești acest aparat. Însă, indiferent dacă îl vrei pentru călătorii, ori pentru a face portrete cu el, indicat este să dai mai mulți bani pe obiectiv mai scump, decât să îți iei un aparat mai scump și un obiectiv mai ieftin.
Dacă ești un începător, alege-ți un model bridge, ori un aparat compact performant. De exemplu, există numeroase aparate de fotografiat Nikon de cea mai buna calitate, în care merită să îți investești banii. Trebuie doar să te informezi temeinic, pentru a face cea mai bună alegere.

Tipul aparatului

Primul criteriu, înainte de achiziție, este să te hotărăști ce tip de aparat digital îți trebuie.
Așadar, ai de ales între aparate compacte (sunt mai mici și mai ieftine), bridge (sunt mai mari decât cele compact și au o plajă de zoom mai mare), dar și cele mirrorless (au obiectiv interschimbabil, ori unul fix). În plus, mai sunt cele DSLR, care au un corp voluminos, dar și numeroase obiective. În prezent, ele sunt cele mai scumpe de pe piață.

Dimensiunea senzorului

Multe persoane care vor să achiziționeze un aparat foto, dar neavând suficiente cunoștințe în domeniu, sunt de părere că rezoluția unui aparat este cea mai importantă. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa. Fără îndoială, rezoluția este importantă, însă un aspect esențial este dimensiunea senzorului. Cu cât senzorul este mai mare, cu atât aparatul este mai bun. Cu cât este mai mare senzorul, cu atât acesta captează mai multă lumină (un lucru important pentru fotografiile realizate în medii în care luminozitatea este scăzută).
Cele mai populare sunt cele full frame, care au mărimea unui cadru de film clasic de 35mm. Apoi, în top se află cele crop APS-C și micro four thirds (pentru aparatele mirrorless).
În general, un aparat compact are senzorul mai mic și nu este nici foarte rezistent în apă, ori la șocuri. Cele mai rezistente și care dețin un senzor mare sunt aparatele DSLR, însă prețul acestora este destul de ridicat.

Stabilizatorul de imagine și zoom-ul

Un alt element căruia trebuie să îi acorzi importanță este zoom-ul. Acesta este atât digital, cât și optic. Primul doar taie din fotografie, astfel că cel de-al doilea este cel mai important. Dacă, de exemplu, achiziționezi un aparat cu zoom optic de peste 5x, asigură-te că acesta are și un stabilizator de imagine. De cele mai multe ori, stabilizatorul este integrat în obiectiv.

În ceea ce privește acest stabilizator de imagine, el poate fi optic sau digital. Comparativ cu cel optic, cel digital este mai puțin folosit, întrucât doar prelucrează digital poza. Practic, acesta încearcă să îmbunătățească atât imaginea – înainte de fotografiere, cât și calitatea sa după capturare. Ideal este să optezi pentru unul optic, pentru că fotografierea este mai clară.

Dacă te-ai hotărât să îți cumperi un aparat foto, ideal este să stabilești de la început care este bugetul pe care vrei să îl aloci. Astfel, în funcție de banii pe care îi ai la dispoziție, poți alege aparatul potrivit nevoilor tale. Alege ce tip de aparat ți se potrivește și acordă o importanță deosebită dimensiunii senzorului, cât și stabilizatorului de imagine și zoom-ului. Dacă vei ține cont de toate aceste aspecte, cu siguranță vei lua decizia potrivită.