Moștenitorul coroanei britanice a revenit în România într-o vizită privată și a primit acest titlu universitar onorific, în cadrul unei ceremonii la care au fost prezente numeroase oficialități, între care primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, prefectul judeţului, Gheorghe Vuşcan, Mitropolitul Clujului IPS Andrei Andreicuţ, dar şi ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell. El a primit disstincția pentru faptul că a lăudat mereu frumusețea țării noastre și i-a promovat imaginea în întreaga lume, devenind în ultimii ani un ambasador al României, în special, al Transilvaniei, unde deține și câteva proprietăți.
Prințul de Wales și-a început discursul în limba română, mulțumind celor prezenți pentru ”onoarea” de a-i acorda titlul de Doctor Honoris Causa al ”celei mai vechi universități din România”, fiind a doua oară când primește această disnticție, după ce i s-a acordat și în 2014 de Universitatea București.
Prințul Charles se află într-o vizită privată în România
„Am fost întrebat adesea ce mă aduce atât de des în România, ce anume face ca acest loc să fie atât de special? Răspunsul e, pentru mine, foarte simplu: voi, prietenii mei români; patrimoniul vostru cultural și natural, tradițiile voastre, dar și capacitatea voastră de inovare și schimbare.Tot ceea ce reprezentați voi după secole întregi de istorie, identitatea voastră și întregul vostru potențial. Toată energia pe care o puteți pune în mișcare pentru a schimba ceva. Acestea sunt lucrurile care vă fac cu adevărat speciali în întreaga lume”, a spus prințul Charles.
”Domnule rector, doamnelor și domnilor, sunt profund mișcat și foarte recunoscător pentru marea și deosebita onoare pe care mi-o faceți în această amiază”, a spus Prințul de Wales, în limba română. El precizat că se împlinesc exact 20 de ani de la prima sa vizită în România, în Transilvania, în 1997 și a evocat frumusețea acestei regiuni și puternica impresie pe care a lăsat-o asupra lui atunci.
„Noi, toți cei din restul lumii, avem ceva de învățat de la aceste peisaje cultivate ale Transilvaniei. Au deopotrivă o semnificație spirituală, cât și socială, economică și ecologică”, a mai spus acesta.
Moștenitorul Coroanei Britanice va mai petrece câteva zile în România, timp în care va vizita locurile de care s-a îndrăgostit pe Valea Zălanului.
Vezi şi ce este o cacofonie și cum o evităm!