Informaticianul rus Valeri Spiridonov, de 31 de ani, s-a oferit să fie primul pacient din istorie pentru controversatul transplant de cap. Tânărul suferă de o boală degenerativă care distruge treptat toți neuronii și este condamnat la moarte prematură. El consideră transplantul singura lui șansă să supraviețuiască, deși este conștient că operația ar putea să îi grăbească moartea.

Prima încercare a fost o reușită

Spiridonov va fi primul pacient uman care trece prin această procedură controversată, în luna decembrie a acestui an.

Dar medicii chinezi au reușit deja să realizeze un transplant de cap la maimuțe. Operația a fost deosebit de complicată, a durat 10 ore, iar medicii au reușit să conecteze capul la trupul alte maimuțe restabilind toate arterele și vasele de sânge. Doar conexiunea cu măduva spinării nu a fost realizată. Maimuța a supraviețuit, dar a fost eutanasiată după 20 de ore din motive etice.

Valery SpiridonovSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

Citește și: Nu ai de ce să le invidiezi. Uite cum arată vedetele fără pic de machiaj. Mai că îți vine să o iei la fugă. Imagini neretușate

Cum va fi realizat primul transplant de cap

Capul tânărului Spiridonov și corpul donatorului, aflat în moarte cerebrală, vor fi răcite treptat astfel încât celulele să fie menținute într-o stare vegetativă, dar să nu moară. Mușchii și vasele de sânge vor fi protejate cu ajutorul unor tuburi, iar măduva va fi secționată cu un bisturiu de diamant.

Echipa compusă din 150 de medici și condusă de dr. Sergio Canavero are la dispoziție doar 2 minute pentru a face legătura dintre cele două măduve și dintre vasele de sânge. În total, operația ar putea dura însă peste 15 ore. Pacientul va fi ținut apoi în comă indusă timp de 3 săptămâni și toată lumea speră ca organismul să accepte schimbarea dramatică.

Corpul donatorului are aceeași grupă de sânge ca Spiridonov și aceeași statură pe care tânărul ar fi avut-o dacă boala nu îi măcina mușchii.

Citește și:Cum mai arată și ce mai face Mihaela Tatu după ce s-a retras de pe sticlă. Vedeta și-a găsit din nou dragostea la 54 de ani

Un om nou și un alt suflet!

Transplantul de cap nu ridică doar probleme medicale inedite, ci și probleme etice. Multă lume se întreabă dacă se va naște un om nou și dacă va avea alt suflet. Ce conștiință va avea Spiridonov folosind un alt trup și ce va moșteni de la acesta?

În ultimii ani, tot mai mulți cercetători au fost de acord că sufletul este de fapt conștiința, iar aceasta se află în mintea noastră, și nu în inimă sau în corp.

Există și riscul ca Spiridonov să își piardă toate amintirile și să uite cine este el cu adevărat, ce personalitate are și ce suflet are. El poate reînvăța să trăiască, formându-și o nouă conștiință.

Citește și:

sursa foto: EPA