Pentru cele mai multe femei, ridurile din jurul ochilor sunt primul semn că se apropie bătrânețea. Dar acestea se pot adânci uneori abia după 45 de ani. Înaintea lor, însă, apare alte semne mai puțin vizibile care trădează trecerea timpului.

 

Micile tăieturi și zgârieturi se vindecă mai greu

Pielea, cel mai mare și mai rezistent organ al nostru, este și cel mai profund afectat de trecerea anilor. În copilărie și în tinerețe are o mare capacitate de regenerare, iar cicatricile făcute la șotron pot dispărea complet până pe la 20 de ani. Dar rănile, tăieturile sau operațiile chirurgicale se vindecă tot mai greu după 35 sau 40 de ani. Dacă ai observat deja acest lucru, înseamnă că organismul tău îmbătrânește înainte de vreme.

Puterea de a căra lucruri grele

La 20 de ani puteai căra 7, 8 sau chiar 10 kilograme fără să depui un efort deosebit. După 40 de ani, și 3 kilograme ți se par grele și nu le mai poți căra pe o bucată mai lungă de drum. Acesta este un semn clar că se apropie bătrânețea mai devreme decât te așteptai și că ești sedentară. Mișcarea și sportul te-ar ajuta să îți prelungești energia și vigoarea, ar susține activitatea hormonală și suplețea musculaturii.

Presbiopia, avertisment subtil că se apropie bătrânețea

Chiar dacă vezi foarte bine și nu porți ochelari, după vârsta de 40 de ani este posibil să suferi de presbiopie, adică ochii tăi nu mai au capacitatea de a se concentra și de a vedea foarte clar obiectele de aproape. În curând, poate că vei avea nevoie de ochelari pentru a citi.

Oamenii îți spun să te grăbești

Când încep tot mai des colegii sau membrii familiei să îți spună să te grăbești, înseamnă că ceva nu e în regulă. Cu siguranță, capacitatea de concentrare și de reacție a scăzut. Nu mai ești la fel de rapidă și eficientă ca la 20 de ani.

Începi să pierzi simțul echilibrului

Ai 40 de ani și ai impresia că ești la fel de tânără ca la 20? Încearcă să stai într-un picior câteva minute cu ochii închiși. Vei vedea că nu vei reuși, decât dacă faci sport și ești obișnuită cu acest exercițiu. Chiar și așa, după 35 – 40 de ani, simțul echilibrului are de suferit. Nu îți vei ține echilibrul într-un picior, cu ochii închiși, nici măcar 30 de secunde.

Fruntea devine mai plată

Poate că zâmbetul tău a rămas strălucitor și pielea încă radiază, dar unele trăsături ale feței s-au schimbat cu siguranță la 40 de ani. Și totul ține de stratul de grăsime foarte subțire, dar important, care se găsește sub pielea chipului tău. Indiferent ce am face, acest strat începe să se subțieze după vârsta de 40 de ani și prima care este afectată este fruntea. Va fi mai plată decât în tinerețe, chiar dacă pielea este bine întinsă.

De asemenea, se aplatizează și acel filtrum de deasupra buzelor, un fel de șanț care leagă buza de sus de baza nasului. În tinerețe, este mai adânc și bine pronunțat. Cu trecerea anilor, devine din ce în ce mai plat, astfel că pe la 60 de ani nici nu se mai vede.

Apare anhedonia sau incapacitatea de a mai fi fericită

După 40 de ani, puține lucruri te mai entuziasmează. Se instalează anhedonia, adică incapacitatea de a mai fi fericită când faci ceva nou, când îți cumperi ceva ce ți-a plăcut sau când mergi la o petrecere. Puține lucruri te mai entuziasmează cu adevărat, iar acest lucru nu este neapărat legat de nefericire sau depresie. Anhedonia face parte din maturizare și din înțelegerea faptului că puține lucruri în viață contează cu adevărat.

foto: 123rf.com