Poți planta legume și în miezul verii, iar roșiile sau fasolea se numără printre culturile de succes, chiar dacă temperaturile au urcat peste 30 de grade.
Iată trei legume pe care le poți cultiva și în grădină și la ghiveci și care vor crește repede, astfel încât în a doua jumătate a lunii august le poți recolta.
Roșiile cherry
Roșiile cresc foarte repede, mai ales dacă e cald și au umiditate. Dacă vrei să ai câteva roșii proaspete de salată și la început de toamnă, poți cultiva acum semințe de roșii cherry în ghivece adânci sau direct în grădină, într-un spațiu protejat de soarele arzător.
Seamănă semințele rar, să nu fii nevoită să le răsădești, și păstrează pământul ușor umed până când plantele cresc de o palmă și capătă vigoare.
Folosește un pământ cu multă mraniță, puțin nisip și turbă, să fie cât mai gras și bogat în minerale și nutrienți.
Roșiile vor crește repede și în 3 sau 4 săptămâni vor înflori. Dacă ții roșiile în ghivece pe balcon, polenizează florile cu o pensulă foarte subțire și fină transportând polenul de la una la cealaltă, pentru a obține roșii.
Poți planta legume și în iulie – fasolea
Fasolea este foarte puțin pretențioasă. Ea poate fi semănată și vara, pentru a culege păstăi fragede la început de toamnă. Îi merge cel mai bine direct în grădină, într-un pământ nisipos, bine drenat, dar ferit de soarele arzător. Dar o poți planta și în ghivece adânci, într-un balcon deschis, unde au acces albinele.
Boabele vor germina rapid, dacă nu uiți să le uzi frecvent. Când plantele cresc, trebuie sprijinite cu tutori sau scărițe din lemn. Vor înflori spre sfârșitul lunii august și vei avea fasole proaspătă la început de toamnă, bună de pus la congelator pentru iarnă.
Salata verde
Deși este cunoscută drept o trufanda de primăvară, salata verde poate fi semănată și în a doua jumătate a verii. Dacă o semeni la jardiniere largi sau în curte, la umbra altor plante, să fie protejată de soare, va răsări în câteva zile. Și dacă are un pământ bine îngrășat și drenat, amestecat cu nisip, va crește rapid. Trebuie doar să o uzi aproape în fiecare seară în zilele foarte călduroase.
După ce se dezvoltă primele 3 frunze, trebuie rărită cu atenție și replantată la o distanță de 20 sau 30 de centimetri. În câteva săptămâni poți recolta frunzele mari de la bază pentru salate proaspete.
- Vezi mai multe retete de salate de vara, ideale pentru orice amator de gusturi fresh!
Ce alte legume mai poți planta în miezul verii
Poți planta legume variate și în iulie sau în august. Ceapa, morcovii, sfecla, varza de Bruxelles sau varza comună și conopida se pot cultiva în lunile iulie – august pentru a fi recoltate la început de toamnă. Ardeii iuți cresc și ei repede, și în grădină, și la ghiveci.
Este foarte important să aibă un pământ bun și să nu fie cultivate direct în soarele arzător de iulie, care poate compromite răsadurile fragede.
sursa foto: 123rf.com