În mare ți-ai făcut planul, cam știi ce ai de făcut. Ar mai fi însă câteva lucruri la care să te gândeșți, că să nu fii luat pe nepregătite.

Freelancer în România și taxele

Să fii freelancer nu înseamnă că te vei bucura de un tratament fiscal diferit față de o companie obișnuită.

În Codul Fiscal nu există reglementări care să încadreze într-o categorie specială veniturile provenite din activități de freelancing. Pentru a face o impozitare corectă nu este suficient să spui că eșți freelancer, ci trebuie să te gândești ce fel de venituri obții și pe acelea să le incluzi într-o categorie de venit impozabil.

Nu cădea în capcană de a nu declara nimic!

Este important să ai o formă de înregistrare juridică

Cei care nu doresc să se înregistreze că societate cu răspundere limitată (SRL) trebuie să știe că veniturile realizate că freelancer se încadrează în categoria veniturilor din activități independente.

În această categorie se încadrează veniturile obținute de persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale, familiale și de persoane care valorifica dreptul de autor.

Cât câștigă un freelancer?

Sumele câștigate de un freelancer pot varia, în funcție de proiect. Un freelancer poate oferi servicii între 3 și 50 de euro pe ora sau prețul poate fi negociat în funcție de proiect.

Marketingul – cheia succesului pentru un freelancer începător

Atunci când porneșți în lumea freelancing-ului, dacă nu știi marketing va trebui să înveți – va fi nevoie să îți promovezi propriile servicii.

Așa că, dacă lucrezi part-time, full-time sau ești student este momentul ideal să te apuci de freelancing. În primele luni că freelancer va trebui să faci marketing în 100% din timpul tău. Pe măsură ce începi să îți construiești portofoliul de clienți, va începe să scadă timpul investit în promovare.

Concret, in primele luni ar trebui să petreci 6-8 ore pe zi pentru a te promova prin diferite canale precum networking, contractarea unor vechi cunoștințe, să scrii propuneri, să îți dezvolți abilități de vânzare etc..

Cum ajungi să lucrezi pentru clienții de top?

Nu ar trebui să te temi să lucrezi pro bono pentru clienții ale căror proiecte crezi că îți pot aduce un plus valoare și care, pe viitor, te pot ajută să obții unele și mai mari.

Apoi, proiectele pro bono pot fi o metodă foarte bună de a intră în contact direct cu lumea freelancing-ului.

Ce înseamnă să începi să lucrezi ca liber profesionist?

Benek Lisefski, freelancer art director & UX/UI designer, povestește despre experiență să că freelancer și recomandă că cei care își doresc să devină freelanceri să nu facă tranziția imediat și fără pregătire. Va dura realizarea unui portofoliu de clienți, mai ales dacă anterior acestei decizii nu ai creat o rețea de colaboratori.

Alte recomandări:

– să analizezi modul în care își găsește compania la care lucrezi în prezent clienții, cum comunica cu ei, cum administrează proiectele. Practic, fii că un burete care absoarbe cât mai mult din bucătăria internă a companiei.

– începe cu un proiect mic și nu porni altul decât după ce îl finalizezi pe primul. Încearcă să crești nivelul de complexitate cu fiecare proiect pe care îl iei, pentru a îți crește și nivelul de expertiză.

Să fii freelancer vine și cu plusuri și cu minusuri: poți lucra în pijamale și te poți bucura de libertatea de a lua propriile decizii, dar în același timp nu vei avea un venit stabil și, dacă eșți o persoană care tinde să procrastineze, programul tău de lucru poate fi afectat. De aceea este foarte important că înainte de a lua decizia să analizezi toate aspectele noului statut și să ți-l asumi.
(P) Material realizat in colaborare cu jobradar.ro