Prin durata lui de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii. Astfel, creștinii ținând Postul Crăciunul de 40 de zile, se învrednicesc să primească pe Cuvântul lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria.

În Postul Crăciunului, credincioșii ar trebui să consume mâncăruri de post, astfel ei trebuie să postească de carne, brânză și ouă, în timp ce lunea, miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei și fără vin. Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri Biserica Ortodoxă prăznuiește vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creștinii pot consuma untdelemn și vin, iar dacă hramul bisericii sau vreo sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roșie, atunci se face dezlegarea și la pește.

În zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin. Mai mult, sâmbetele și duminicile, până pe data de 20 decembrie, inclusiv, se dezleagă de untdelemn, pește și vin.

În ziua de Ajun a Crăciunului se mănâncă abia seara și doar grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină și poame, deoarece cu semințe a ajunat și Daniil proorocul și cei trei tineri din Babilon, care au prevestit și așteptat Nașterea Mântuitorului.

De Crăciun sau Nașterea Domnului, cum mai este cunoscut de credincioși, indiferent de ziua în care cade, se mănâncă de dulce.

 

Postul Crăciunului 2019 – Câte feluri de post pot fi urmate

Postul Crăciunului este mult mai aspru și mai stict ținut de credincioși și poate fi de mai multe feluri:

 1. Ajunare desăvârşită (numit și post negru), atunci când nu mâncăm şi nu bem nimic o zi întreagă;
 2. Postul aspru sau uscat, când mâncăm numai spre seară mâncăruri uscate, precum pâine şi apă, fructe uscate, seminţe etc;
 3. Postul obişnuit, atunci când mâncăm la orele obişnuite, dar numai “mâncăruri de post”, adică nu se consumă mâncăruri de dulce, precum carne şi peşte, brânză, lapte, ouă, vin, grăsime;
 4. Postul uşor (numit și dezlegarea), când se dezleagă la vin, peşte, icre şi untdelemn, cum se prevede în Calendarul Creștin Ortodox, la anumite sărbători care cad în cursul posturilor de peste an.

 

Postul Crăciunului 2019 – Ce rugăciune este bine să rostești în Postul Crăciunului

Rugăciunile au un rol important în viața oamenilor, ele fiind legătura spiriturală între muritori și divinitate. Rugăciunea înseamnă dragoste, smerenie și curățire sufletească, de aceea cei împovărați de nevoi simt nevoia să rostească o rugăciune în care să-și pună toată ființa, tot sufletul și nădejdea.

Pentru că pe toată perioada postului, credincioșii își manifestă credința prin rugăciune, ca să reziste ispitei de a bombăni, de a mânca de dulce și de a face orice lucru care le-ar înmulți păcatele, mai jos îți spunem care este rugăciunea pe care este indicat să o rostești, în orice moment al zilei, aducătoare de liniște și bunăstare.

Rugăciune care se rostește în Postul Crăciunului este:

„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului şi a celor ce sunt pe mare, departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta Veche şi Nouă aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm şi Ţie ne rugăm: întăreşte-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguinţă, spre mărirea numelui Tău celui sfânt şi spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor şi spre biruinţa asupra păcatului; că împreună cu Tine răstignindu-ne şi îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte şi să petrecem cu bunăplăcere înaintea Ta în toate zilele vieţii noastre. Că Ţie se cuvine a ne milui şi a ne mântui pe noi, Hristoase Dumnezeule şi Ţie slavă înălţăm, împreună şi Celui fără de început al Tău Părinte, şi Preasfântului şi bunului şi de viaţă făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”.

 

Postul Crăciunului 2019 – Ce mâncăm în postul Crăciunului

Postul Crăciunului 2019 este unul dintre cele mai importante posturi din an și este ținut cu strictețe de credincioșii din întreaga lume, având implicații semnificative și pentru organism, dincolo de sensul spiritual. De aceea, perioada postului trebuie să țină cont și de cerințele organismului nostru, cu respectarea anumitor condiții esențiale ce nu ne vor afecta sănătatea.

Pe lângă faptul că Postul Crăciunului înseamnă dragoste, smerenie și curățire sufletească, acesta prezintă și beneficii, și anume detoxifierea organismului, îmbunătățirea funcțiilor hepatice și digestive, dar și creșterea vitalității.

În cazul în care postul nu este urmat corect, pot apărea dezechilibre în cadrul organismului nostru ce au ca și principale surse următoarele:

 • deficitul de calciu și vitamina D,
 • insuficiența vitaminei A,
 • deficitul de fier,
 • lipsa varietății în ceea ce privește proteinele.

Dacă faci parte din persoanele care au probleme de sănătate și care nu își permit să urmeze niște restricții alimentare, Postul Crăciunului nu este indicat pentru tine.

Categoriile de persoane care nu pot ține Postul Crăciunului sunt:

 • Femeile însărcinate;
 • Copiii ori adolescenții;
 • Persoanele care suferă de afecțiuni cronice ori galopante.

Dacă nu ești sigur sau convins că poți urma restricțiile postului, noi îți prezentăm ce este indicat să mâncăm în postul Crăciunului 2019:

 • Linte;
 • Fasole boabe;
 • Mazăre;
 • Cartofi cu soia;
 • Salată de crudități;
 • Brânză tofu;
 • Mâncare de ciuperci;
 • Ghiveci de legume;
 • Pește gras oceanic (macrou, hering);
 • Pește slab de apă dulce (șalău, păstrăv, știucă);
 • Dovleac;
 • Roșii;
 • Ceapă și usturoi;
 • Năut (hummus);
 • Avocado;
 • Varză călită;
 • Conopidă;
 • Broccoli;
 • Spanac;
 • Fructe;

Când e dezlegare la ulei și vin în Postul Crăciunului 2019 

În toată perioada de 40 de zile a postului, există zile când este dezlegare la ulei și vin.

Se mănâncă untdelemn și se face dezlegare la vin în datele de 16, 22, 23, 24, 25 și 30 noiembrie, dar și pe 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 și 20 decembrie, dacă aceste zile cad lunea, miercurea sau vinerea, deoarece în aceste zile Biserica prăznuiește Sfinții mai importanți.

Când e dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2019

Se face dezlegarea la pește, pe data de 21 noiembrie, când Biserica Ortodoxă prăznuiește Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, indiferent dacă această sărbătoare va cădea miercurea sau vinerea.

Pe lângă acestea, credincioșii pot mânca pește în zilele de luni, miercuri și vineri ale acestui post, doar dacă în aceste zile cade hramul bisericii din enoria noastră.

Nu în ultimul rând, se face dezlegare la pește în zilele cu sfinți însemnați, dar și în zilele de 16, 22, 23, 24, 25, 30 noiembrie și 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 decembrie dacă zilele acestea cad marți sau joi, cu atât mai mult, când în aceste zile se întâmplă hramul bisericii.

 

Postul Crăciunului 2019 – Ce obiceiuri și tradiții sunt în cele 40 de zile de post

Pe 15 noiembrie, se lasă sec înaintea intrării în Postul Crăciunului și urmează 40 de zile încărcate de semnificații și trăiri sifletești și trupești. Dar de ce și cum se ține corect Postul Crăciunului?

Postul Crăciunului este mai uşor faţă de Postul Paştelui. Chiar dacă ambele posturi au aceași durată, și anume 40 de zile de post, Postul Crăciunului este mai indulgent având multe dezlegări la peşte, ulei şi vin.

Spre deosebire de Postul Paștelui, acum se dă dezlegare la peşte şi preparate din peşte, precum şi la vin şi untdelemn în toate zilele de sâmbătă şi duminică.

Prima zi de dezlegare la peşte din Postul Crăciunului 2019 este pe data de 21 noiembrie, uramată de sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică, pe data de 30 noiembrie, de sărbătoarea Sfântului Andrei, pe data de 6 decembrie, de sărbătoarea Sfântului Nicolae și pe data de 13 decembrie, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei.

Ultima zi în care se mănâncă peşte în Postul Crăciunului 2019 este pe data de 18 decembrie, de Sărbătoarea Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul.

Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri Biserica Ortodoxă prăznuiește vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creștinii pot consuma untdelemn și vin; iar dacă hramul bisericii sau vreo sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roșie atunci se face dezlegarea și la peste. În zilele de marți și joi credincioșii pot consuma pește, vin sau untdelemn.

Pe lângă cele 4 lucruri pe care trebuie să le faci înainte de Crăciun (curățenia și decorarea casei, împodobirea bradului, plănuirea și pregătirea meniului de Crăciun), mulți nu știu că Postul Crăciunului prezintă câteva obiceiuri și tradiții care se respectă cu sfințenie de credincioși în fiecare an, și anume:

 • Postul Crăciunului se ține în cinstea Fecioarei Maria, care fugea și se ascundea de rușine că se simțea fără vină grea, cu Mântuitorul Hristos.
 • Postul Crăciunului este considerat de Biserica Ortodoxă o pregătire a credincioșilor pentru bucuria sărbătorii Nașterii Mântuitorului. Conform tradiției, în duminica de Lăsata Secului, creștinii petrec în familie și se bucură de preparate culinare alese, după care în prima zi a postului Crăciunului vor începe ritualurile de purificare.
 • Un vechi obicei spune că de Lăsatul Secului trebuie strânse toate oasele și resturile de mâncare într-o față de masă, iar a doua zi trebuie aruncate afară spre răsărit, rostindu-se următoarele cuvinte: “Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”. Acest obicei se practică deoarece se crede că vrăbiile, mai ales, nu vor strica ogoarele. La începutul postului se realizează și ofrandele rituale, dedicate, mai ales, păsărilor cerului.
 • La începutul postului, mai exact după Lăsatul Secului, toate oalele trebuie să fie puse cu gura în jos, pentru ca cei ai casei să fie feriți de orice pagubă sau boală.
 • În postul Crăciunului încep și șezătorile. Femeile și fetele tinere se întâlnesc pentru lucru, dar combină munca cu distracția, fiindcă în cadrul șezătorilor se vor derula și numeroase obiceiuri cu caracter distractiv. De țin post negru în această zi, fetele nemăritate se vor mărita imediat după Paşti.
 • Din bătrâni, chiar și în vremuri de restriște, unul dintre cele mai importante obiceiuri păstrate, dedicate Postului Crăciunului, îl reprezintă colindele ori imnurile religioase. Acestea au rolul de a-i îmbărbăta pe credincioși, de a le da speranță și încredere.
 • La finele postului, în Ajunul Crăciunului, oamenii obișnuiesc să mănânce numai seara, după asfințit. Și atunci, fie doar pâine, fie grâu fiert îndulcit cu mie­re sau turte din făină, știute sub numele de „scutece ale Mântuitorului’ sau juflă.
 • Unul dintre obiceiurile din perioada postului de Crăciun, în anumite zone ale țării, este şi spălarea veselei cu cenuşă sau leşie, ca să nu mai aibă nicio urmă de carne sau derivate ale acestor produse. Pregătirile de Crăciun au rânduiala lor și se respectă întocmai în fiecare an de mii de credincioși..
 • Pe 20 decembrie, de Ignat, nu se mai spală rufe până după Bobotează şi nu se mai toarce, se taie porcii şi se spune că vederea sângelui apără de boli și aduce noroc.
 • Lăsata secului coincide cu începutul Filipilor de toamnă, așa că pe 24 decembrie, în Ajun de Crăciun, nu se dă din casă, se mătură invers şi nu se scoate gunoiul ca să nu se ducă norocul, nu se taie și nu coase, nu se dă cu împrumut, se împart însă plăcinte și colțunași cu brânză și alte bunătățuri.
 • Resturile și firmiturile de la masa de Lăsata secului se aruncă numai înspre Răsărit, pentru a nu se împrăștia belșugul.
 • Ultima zi a Postului Crăciunului este denumită și Ajunul Crăciunului (24 decembrie), credincioşii îl aşteaptă pe preot ca să le aducă vestea Naşterii Mântuitorului, cinstind astfel marea sărbătoare care urmează.

 

Vezi și ce sărbători sunt în calendar ortodox noiembrie 2019 și calendar ortodox decembrie 2019.

Citeşte şi:

Superstițiile de Crăciun îți fac Anul Nou mai bun

Care sunt originile tradițiilor de Crăciun

5 sfaturi pentru o masă de Crăciun tradițională reușită