Poiana Zânelor se află în comuna Șanț, localitatea Valea Mare, din Bistrița Năsăud. Se întind maiestuoase la poalele Munților Rodnei.

Comuna Șanț este ultima asezare pe Someș, situată la o înălțime de 629 metri.

Satul a devenit celebru prin tabara de cercetare sociologică organizată de Dimitrie Gusti.

Poiana Zânelor – un loc cu peisaje minunate

Vara și toamna peisajele din Poiana Zânelor sunt minunate. Pădurile de fac, păsările pădurii fac parte dintr-un tablou de poveste.

Nu lipsește Grădina Zânelor, unde legumele sunt regine, și nici Părăul Zânelor, locul despre care se spune că se îmbăiază zânele.

În Poiana Zânelor există spaţii special amenajate pentru căţărări, zbor pe tiroliană, paintball, ATV, tenis de masă.

Nu lipsesc  nici terenul de sport, un ștrand și locuri de joacă pentru copii, dar și focuri de tabără cu povește despre zâne.

Sunt marcate trasee montane până la altitudinea de 2270 metri.

Vezi cele mai frumoase peisaje de toamnă din România!

De vizitat

Dacă tot vă aflați în zonă mai puteți vizita și Vârful Roşu, Vârful Ineu, Vârful Ineuţ, Lacul Lala, Vârful Omului, Vârful Pietricica, Vârful Stânişoara.

Din Poiana Zanelor sunt de parcurs doar 120 de kilometri pentru a ajunge la mănăstirile din Bucovina și 160 de kilometri până în Pasul Tihuța.

Până la Cimitirul Vesel din Săpânța sunt 150 de kilometri.

Turiștii ce vizitează Poiana Zânelor se pot caza la pensiunile din zonă ce aparțin de complexul turistic Valea Zânelor.

Turiștii care au trecut prin zonă au avut părerile împărțite, de aceea este bine să vă informați bine înainte despre locul pe care îl veți vizita, unde veți mânca și caza.

Ce spune legenda

Poiana Zânelor ar fi căminul unei zâne cu toane, dispusă să plimbe oile prin munţi, pentru ca acestea să dea mai mult lapte, dar care nu e deloc prietenoasă cu oricine s-ar nimeri să-i taie calea. O altă zână, susţin localnicii, ar amăgi bărbaţii tineri şi frumoşi, dar mai ales neprihăniţi.

Din Poiana Zanelor și până în centrul comunei Șanț sunt de parcurs 14 kilometri, iar la doar 7 kilometri este satul Valea Mare. La 30 de kilometri este orasul-statiune Sangeorz-Bai, iar până la Nasaud sunt 60 de kilometri.

Trasee montane usoare. Unde poți merge pe munte în România

Vezi și: Obiective turistice Bucovina – cele mai frumoase locuri de vizitat in Bucovina

Sursa Foto wikipedia