Mulți dintre noi suntem atenți la ce produse mâncăm, care sunt sănătoase și care nu.
Suntem atenți la ce tip de apă consumăm. Bem și 2 litri pe zi, așa cum ne recomandă specialiștii.
Evităm zahărul, sarea și grăsimile în exces. Alegem fructele și legumele căci sunt sănătoase.
Toate acestea sunt ambalate cumva atunci când le cumpărăm. Cât de multă atenție acordăm ambalajelor?
Multe alimente sunt în plastice, apa este în plastic, sarea este în pungă de plastic, zahărul la fel.
Apa este îmbuteliată tot în plastic. Luăm sticla după noi pe drum, la serviciu, școală, grădiniță.
Mâncăm salate din boluri de plastic cu tacâmuri de plastic. Bem din pahare produse din același material nociv.
Ne aflăm prinși într-un mediu toxic din care ar trebui să ieșim.
Deși încercăm să ducem o viață sănătoasă, ne facem rău tot singuri.
Dincolo de faptul că o sticlă de sticlă ar fi mai grea de purtat în geantă, ar trebui să fim atente să nu o spargem.
Avantaje și dezavantaje, însă trebuie să alegem în favoarea noastră.
Dacă tot trăim într-o lume de plastic îți spunem ce ar trebui să știi despre înscripționările de pe fundul sticlelor.
Acești indicatori ne arată cât de nociv este respectivul material pentru noi.
1 PET sau PETE
Acesta este polietilenul tereftalat și se spune că este cel mai sigur tip de plastic.
Codul său 1 apare pe sticlele de apă, sucuri sau ulei.
Există studii care arată faptul că aceste sticle emit compuși cancerigeni, metale grele și alte substanțe periculoase.
Toate acestea interferează cu funcțiile hormonale.
2 HDP (sau HDPE)
Acest tip de plastic este considerat unul prietenos deoarece nu eliberează chimicale la contactul cu apa.
Este folosit adesea la fabricarea pungilor pentru magazine și ambalajelor. Nu și pentru sticle, etc.
HDPE este polietilena de densitate mare. Se găsește la iaurt, margarină, produse cosmetice.
Prezintă un risc redus de a ajunge în produsul ambalat.
3V sau PVC
Aceasta este policlorura de vinil. Specialiștii ne spun că evităm produsele din plastic care au pe fundul lor cifra 3.
Acest lucru se datorează produsului chimic din compoziție – DEHA, care îl face mai flexibil, dar și nociv pentru sănătate.
Printre produsele care au înscripționată această cifră sunt caserolele, tuburile șampoanelor, dopurile, suzete, jucării, etc.
Acest tip de material emite două chimicale toxice pentru organismul uman.
4 LDPE sau polietilena de joasă densitate
Acest cod apare pe pungile alimentelor congelate. Este un tip de plastic ce rezistă la temperaturi scăzute și ridicate.
Specialiștii spun că este un tip de plastic mai sigur dar mai rar folosit din cauza prețului.
5 PP sau polipropilena
Specialiștii ne asigură că nu este un plastic nociv. Este adesea întâlnit pe fundul paharelor de unică folosință.
Mai poate fi întâlnit și pe alte ambalaje alimentare căci le ferește de umezeală – de iaurt, siropuri, cutiile de cereale, chipsuri, scutece de unică folosință, etc.
6PS sau polistirenul
Acesta devine toxic și periculos, cancerigen, la temperaturi ridicate.
Este un material plastic folosit pentru tacâmurile de unică folosință, pahare, iaurt, printre altele.
7 alte materiale plastice
Recipientele care au înscripționată cifra 7 sunt cele mai periculoase.
Biosfenolul din compoziție este substanța chimică nocivă.
Aceste materiale cu cifra 7 se regăsesc în producția de alimente, sticle de apă, biberoane.
Plasticul – Ce alternative să folosești
Un răspuns ar fi pe acelea care existau înainte ca plasticul să ne invadeze definitiv și cam iremediabil.
Sticla, inoxul, ceramica sunt alegeri mult mai inspirate dacă vrei să mai înlături din pericole.