Ți-am făcut o listă cu plante pe care trebuie să le ai neapărat acasă în sezonul rece. Remediile naturale nu ar trebui să lipsească din dulăpiorul cu medicamente sezonul acesta, pentru reuși să te bucuri din plin de Sărbători.

Gripa, faringita, guturaiul și infecțiile urinare sunt cele mai întâlnite afecțiuni în această perioadă. Totodată, cei care suferă de anumite anumite boli cronice cum sunt astmul bronșic sau alergiile pot experimenta o înrăutățire a stării de sănătate. Nici depresia cauzată de lipsa de expunere la lumina naturală nu ne ocolește.

Citește și: Cele mai bune terapii pentru afecțiunile sezonului rece

Plante pe care trebuie să le ai neapărat acasă în sezonul rece: Podbalul, antitusiv

Podbalul ”este de mare ajutor în boli ale plămânilor (bronşită, astm bronşic, pneumonii, răguşeală), dureri de urechi”, spune dr. farmacist Ovidiu Bojor. Farmacistul recomandă infuzie dintr-o lingură de plantă la 200 ml de apă. În caz de tuse productivă, se ia la două-trei ore câte o lingură de ceai. Ceaiul de podbal mai poate fi combinat cu cel de frunze de pătlagină şi cel de rădăcină de lemn-dulce, pentru a avea un efect mai bun. Foarte eficiente sunt şi inhalaţiile cu fiertură din frunze şi flori de podbal (una-două linguri la o cană cu apă).

Plante pe care trebuie să le ai neapărat acasă în sezonul rece: Lichenul de piatră, indicat în infecții

Lichenul de piatră combate numeroase bacterii și este și un foarte bun tonic în perioadele de convalescență. Extractele din lichen de piatră sunt indicate în faringite, laringite, bronșite, astm, dar au și efect de pansament gastric. Deci, pot fi folosite și de cei care suferă de hiperaciditate sau ulcer stomacal. În guturai, tuse convulsivă și astm este mai indicat decoctul (o lingură la o cană cu apă). Se beau două-trei căni pe zi, îndulcite cu miere. Se poate face și gargară cu ceai neîndulcit.

Tinctura este recomandată celor care vor efecte mai rapide. Se prepară din 20 g plantă la 100 ml alcool de 70º. Se lasă la macerat timp de opt zile, după care se filtrează și se depozitează într-o sticluță închisă la culoare, ferită de lumină și căldură. Se iau 25-30 de picături în puțină apă, de trei ori pe zi, înainte de masă. Tinctura este contraindicată în cazul hiperacidității gastrice și a sarcinii, pentru că are alcool, însă, în rest, planta se poate consuma fără interdicții.

Bitter-ul românesc te scapă de răceli

Iată o rețetă populară de ”bitter românesc” care poate fi preparat acasă. Se folosesc câte două lingurițe din următoarele plante sub formă de pulbere: pelin, anghinare, flori de salcâm, foi de dafin, iarbă de troscot, frunze de frasin, rădăcină de angelică, boabe de ienupăr. Acestea se pun într-un borcan de doi litri, după care se adaugă câte o linguriță de rășină de brad, semințe de fenicul, rădăcină de urzică și o jumătate de linguriță de pulbere de șofran. Deasupra se toarnă un litru și jumătate de alcool alimentar de 50-60º. Se acoperă bine să nu pătrundă aer și lasă la macerat la loc luminos, uscat și răcoros timp de două săptămâni. Se filtrează prin tifon și se pune într-o sticlă închisă la culoare, închisă ermetic. Se păstrează într-un loc ferit de căldură și lumină. Adulții vor lua 30-40 de picături de trei-patru ori pe zi (o linguriță) împotriva răcelilor.

Plante pe care trebuie să le ai neapărat acasă în sezonul rece: Cătina, stimulator al imunităţii

Fructele de cătină conțin o concentrație foarte mare de vitamina C. Sunt și o sursă importantă de antioxidanți, vitamina E, acid folic și calciu, magneziu și potasiu. Toate aceste ingrediente le fac o armă redutabilă care te va ajuta să treci mai bine peste iarnă. Fructele proaspete pot fi conservate în miere. Se ține la frigider și se ia dimineața și la prânz câte o lingură din acest amestec. Mai poți folosi tinctură sau ulei extrase din această plantă. Este indicată o cură de trei săptămâni cu tinctură de cătină, după care se fac două săptămâni de pauză. Apoi, se poate relua. Din uleiul de cătină se iau câte 20 de picături de trei ori pe zi. Siropul de cătină este şi el foarte eficient în prevenirea gripei. Poate fi băut diluat cu apă, după gust, de două ori pe zi, dimineaţa şi la prânz. Seara, este contraindicat pentru că poate provoca insomnii.

Citește și: 5 sfaturi pentru îngrijirea părului în sezonul rece

Plante pe care trebuie să le ai neapărat acasă în sezonul rece: Sunătoarea, antidepresiv natural

Dr. farmacist Ovidiu Bojor”Sunătoarea este foarte bună în afecţiuni stomacale, infecţioase, diskinezii biliare, depresii. S-a descoperit recent că este un bun sedativ natural, inducând o stare de relaxare. Este de preferat sedativelor și somniferelor de sinteză, pentru că nu creează dependeță și nu are efectele secundare ale acestora. Mai este recomandată în hepatite acute şi cronice evolutive. Pentru uz intern, se face infuzie de plantă mărunţită şi uscată (o lingură la o cană cu apă). Se beau două căni pe zi. Ceaiul de sunatoare mai poate fi folosit pentru gargară, în caz de inflamații ale giingiilor. Se mai poate face un decoct slab, care are și efect antidiareic: o lingură la o cană cu apă se lasă să dea în clocot timp de 10 minute. Se bea cu înghițituri mici. Pentru copii, cantitatea este de o linguriţă de plantă”, spune dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com