Când a fost ultima dată când ai văzut-o pe mama ta? Dacă răspunsul te îngrijorează și pe tine, ar fi cazul să iei măsuri. Găsește-ți timp să mergeți împreună la un film, să luați masa în oraș sau fă-i o vizită să rămâi peste noapte și să vă povestiți noutățile, ca două prietene vechi.

Mama ta are nevoie de tine, mai ales dacă a rămas singură la vârsta a treia. Pentru bătrâni singurătatea este ca o boală. Ea accentuează depresia, sentimentul de inutilitate și adesea afecțiunile cronice de care suferă.

Petrece mai mult timp cu mama ta în vârstă!

Rata mortalității, mai mare printre bătrânii singuri

Un studiu recent, realizat în America, la care au participat 1.600 de adulți cu o medie de vârstă de 70 de ani, a demonstrat că, în cazul bătrânilor singuri, rata mortalității este mai mare. 23% dintre cei care erai singuri s-au stins din viață în cursul celor 6 ani, cât a durat studiul. În schimb, între bătrânii care aveau o familie, rata mortalității a fost doar de 14%.

Un alt studiu, realizat în 2010, a dus la concluzia că legăturile de familie și legăturile sociale sunt la fel de importante la bătrânețe precum activitatea fizică pentru păstrarea sănătății.

”Legăturile noastre sociale sunt importante pentru noi nu doar pentru calitatea vieții, ci și pentru longevitatea ei”, a subliniat autoarea studiului, sociologul american Julianne Holt-Lunstad.

Singurătatea, un risc mai mare decât obezitatea

Sociologii consideră că singurătatea și izolarea reprezintă un risc mai mare la vârsta a treia decât fumatul sau obezitatea.

Bunicii și părinții în vârstă au nevoie de copii și de nepoții lor să își prelungească viața și sănătatea. Când petreci mai mult timp în familie, te bucuri de multe momente fericite și râzi mai des. Iar râsul este un medicament grozav! S-a demonstrat de multe ori că râsul este un stimulent puternic al imunității, scade tensiunea arterială și îmbunătățește activitatea cerebrală.

Singurătatea accentuează bolile cognitive și degenerative precum Alzheimer sau demența. Cu cât petreci mai mult timp cu mama ta, cu tatăl tău sau cu bunicii, cu cât îi incluzi mai des în activitățile tale de weekend, cu atât se simt mai iubiți, mai apreciați și vor fi mai fericiți.

sursa foto: 123rf.com