În continuare, descoperă care sunt unele dintre cele mai comune pericole ascunse din casa ta și ce metode ai la îndemână pentru a le evita. 

Cum poți elimina alergenii din locuința ta

Acarienii, mucegaiurile, anumite proteine din părul și din scuamele animalelor de companie sau polenul sunt câteva exemple de alergeni care se pot regăsi, frecvent, în locuința ta. În mod normal, ei nu reprezintă un pericol pentru organism, dar în momentul în care sistemul nostru imunitar îi percepe ca factori nocivi, atunci apar alergiile. De asemenea, alergenii pot duce la complicații ale unor afecțiuni medicale deja existente, ca astmul. 

Una dintre cele mai simple metode de a elimina cât mai mulți astfel de factori din casa ta este să menții curățenia în locuință. Pentru că așternuturile, pernele, colțurile canapelelor și ale fotoliilor, covoarele sunt medii propice pentru dezvoltarea acestora, recomandarea este să le aspiri cel puțin o dată pe săptămână, chiar de două ori, în cazul în care ai unul sau mai multe animale de companie. Apoi, ca să-ți fie mai ușor, poți folosi paturi si cuverturi pentru a acoperi mobila din casă și pe care să le speli, frecvent, la mașina de spălat. Totodată, este bine ca aparatul de aer condiționat sau aspiratorul să aibă filtre HEPA, pe care, desigur, va trebui să le cureți din când în când și chiar să le schimbi. Nu în ultimul rând, nu uita să igienizezi baia și bucătăria, ca să eviți apariția mucegaiurilor. 

Acordă atenție sistemului de ventilație

Dincolo de alergeni, un alt pericol ascuns din locuința ta este reprezentat de gazele toxice și particulele suspendate din aerul pe care îl respiri. Specialiștii de la Agenția Europeană de Mediu au explicat, de-a lungul timpului, că principalii factori poluanți ai aerului din casele noastre sunt radonul, fumul de țigară, gazele, substanțele chimice, la care se adaugă și factori proveniți din afară, cum sunt monoxidul de carbon, dioxidul de azot sau particulele de plumb. 

Așadar, este esențial ca în căminul tău să existe un sistem de ventilație eficient. Mai jos sunt câteva recomandări, pentru a avea o ventilație corectă în locuința ta și un aer proaspăt:

  • verifică nivelul de radon – apelează la o persoană autorizată care să modifice sistemul de ventilație, în cazul în care nivelul de radon este depășit; nu ignora acest aspect, pentru că radonul este un gaz radioactiv;
  • folosește detectoare de monoxid de carbon – cu ajutorul specialiștilor în domeniu, alege astfel de senzori și instalează-i în casă;
  • utilizează ventilatoarele – atunci când gătești, în aer sunt eliberate mai multe substanțe nocive pentru organism, ca rezultat al arderilor; prin urmare, este important să folosești ventilatoare sau să ții fereastra deschisă;
  • menține un nivel optim al umidității – potrivit experților de la WebMD, nivelul umidității din interior ar trebui să fie între 30% și 50%, pentru a evita apariția mucegaiurilor; în acest sens, ai la dispoziție mai multe aparate, cum sunt umidificatoarele sau dezumidificatoarele, în funcție de nevoi, precum și purificatoarele de aer;
  • acordă atenție produselor de curățat – este bine să alegi cu grijă produsele de curățat, pentru că multe dintre ele conțin substanțe nocive; unele dintre acestea se volatilizează și în aerul din locuința ta e posibil să ajungă, de exemplu, formaldehida, care poate duce, printre altele, la rinite alergice, crize de astm, iritații.

Verifică frecvent sursele de curent, apă și gaze

Mai ales atunci când ai centrală termică, folosești aparatele electrocasnice constant, este bine să te asiguri că sursele tale de curent, apă și gaze sunt sigure. Ca să eviți pericolul de incendiu, explozie sau inundație, este bine apelezi la serviciile firmelor de specialitate pentru verificarea și revizia sistemului de încălzire a locuinței, să monitorizezi conductele care trec prin casă, pentru a vedea dacă nu există scurgeri. 

Apoi, pentru siguranța ta și a celor din jur, este recomandat să-ți instalezi senzori de gaze, alarme de incendiu. Totodată, specialiștii recomandă montarea prizelor cu protecție și folosirea stabilizatoarelor de tensiune, pentru că pot exista fluctuații de tensiune.

Bacterii periculoase și cum le ții departe

Salmonella și E.coli sunt două bacterii care afectează tractul intestinal, ducând la simptome care variază de la diaree până la deshidratare severă, care poate pune viața în pericol. Cel mai des, infecția cu Salmonella survine după consumul sau manipularea produselor alimentare crude, cum sunt carnea de vită, de pui, ouăle, fructele sau legumele contaminate. Infecția cu E.coli apare după ingerarea accidentală de preparate culinare care sunt contaminate, pentru că nu au fost gătite sau spălate corespunzător. 

Specialiștii de la Mayo Clinic au câteva recomandari pentru a ține departe aceste bacterii și nu numai. Iată care sunt:

  • spală-te pe mâini temeinic – spălatul corect pe mâini presupune folosirea săpunului antibacterian sau a gelurilor care au un conținut de alcool de peste 60%, frecarea palmelor, a degetelor, a unghiilor, a încheieturilor, cel puțin 20 de secunde și clătirea cu apă caldă; este bine să te speli pe mâini ori de câte ori intri în contact cu reptile sau păsări, folosești carne crudă de pui sau de vită;
  • depozitează corect mâncarea în frigider – pune separat carnea macră, puiul sau fructele de mare de restul alimentelor; dacă este posibil, să ai în bucătărie două funduri de tocat – unul pentru carne și altul pentru verdețuri și legume; depozitează ouăle crude în cutii separate și închise; 
  • acordă atenție consumului de ouă crude – ai grijă, în primul rând, de unde le procuri (magazine specializate, surse sigure pe care le-ai testat sau care ți-au fost recomandate); sfatul specialiștilor e ca preparatele care conțin ou să fie gătite la o temperatură de peste 70 de grade Celsius; dacă optezi pentru a depozita ouăle la temperatura camerei, nu în frigider, asigură-te că în încăpere sunt sub 20 de grade Celsius.

Acarienii, polenul, mucegaiurile, anumite proteine din părul animalelor, gazele și particulele nocive din aer, provenite în urma arderilor sau a folosirii unor produse de curățare, bacteriile precum Salmonella sau E.coli sunt câteva dintre pericolele ascunse din locuința ta. Cu toate că nu poți elimina complet cauzele care duc la apariția lor, cu respectarea unor reguli simple, cum sunt și cele mai sus, le poți ține eficient sub control. 

Sursa foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu elefant.ro