Păstrați relația doar de dragul copiilor? În trecut, multe femei rămâneau cu soții în căsnicii disfuncționale pentru că nu aveau serviciu și nu se puteau întreține singure. În prezent, este posibil ca bărbații să fie mai înclinați să facă asta. Au lângă ei o femeie care îi ajută în viața de zi cu zi, le gătește, le spală, are grijă de copii. Pentru mulți, viața pe cont prorpiu ar fi mult mai complicată. Apoi, cel mai probabil, soția ar primi custodia copilului, iar el ar deveni tată de weekend. Așa că preferă, mai degrabă, să rămână într-un mariaj din care dragostea a dispărut.

Citește și: Sărbători în familia… extinsă

Păstrați relația doar de dragul copiilor? Alegerea cea mai bună

I-aș spune unei femei al cărei soț pretinde că păstrează relația doar de dragul copiilor ”să-și asume responsabiliatea oricărei hotărâri, indiferent care ar fi aceasta”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin. ”Un divorț este un eveniment traumatizant. Totuși, viața într-o falsă familie, cu certuri, trădări, agresivitate verbală și, uneori, fizică, poate fi mai traumatizantă. Copiii sunt mult mai influențați de ceea ce fac în realitate părinții decât de ceea ce îi sfătuiesc să facă. Exemplul personal e foarte important. Doar prezența fizică într-o relație nu este neapărat mai bună decât un divorț. Acesta poate fi un șoc puternic la început, dar, dacă foștii soți continuă să aibă grijă de cel mic, pe termen lung ar putea fi mai bine pentru toți”.

Citește și: În sfârșit, se întâmplă! Iată ce au decis Angelina Jolie și Brad Pitt, de dragul copiilor lor

Reguli de comportament atunci când păstrați relația doar de dragul copiilor

Atunci când spuneți că păstrați relația doar de dragul copiilor, aceasta poate fi doar o justificare. Uneori, ”copilul este folosit drept pretext și părinții au o relație de dependență unul de celălalt”, observă psihoterapeutul. ”Poate unul dintre planuri mai funcționează (viața sexuală, dependența materială a unuia de celălalt sau planurile de afaceri pe care le au împreună etc.) și restul nu mai merge. Alți oameni sunt îngroziți de singurătate, de judecata celor din jur sau de căutarea unui alt partener. Dacă, din diverse motive, cei doi hotărăsc să rămână împreună, pot stabili anumite reguli de comportament pentru ca mariajul să meargă mai departe. Să se gândească ce îi mai ține împreună, în afară de copil. Să stabilească modul în care vor continua. De exemplu, rămân prieteni cu hobbyuri comune, vor avea o relație deschisă sau vor rămâne în aceeași casă coabitând în pace fără a avea prea multe în comun etc. Ar fi util să vorbească despre aceste lucruri pentru a avea o relație cât de cât funcțională.

Păstrarea relației de dragul copiilor poate fi o nouă șansă

Se mai poate întâmpla ca situația să nu fie atât de rea. Păstrați relația doar de dragul copiilor, dar până la urmă ajungeți să vă iubiți din nou. Poate sunt niște probleme de moment, care, cu ajutorul dialogului și al consilierii, ar putea fi rezolvate. Vezi dacă nu cumva ați putea merge mai departe. Rezolvați-vă tensiunile dintre voi pentru a crea o atmosferă agreabilă acasă. Vorbiți despre ceea ce vă deranjează unul la celălalt și la ce ați vrea să schimbați în relația de cuplu. Nu uita că cei mai fericiți copii sunt cei care au părinți fericiți. Pentru a se dezvolta sănătos au nevoie de un mediu în care nu neapărat că nu există conflicte, dar aceastea sunt rezolvate cu calm și soții au o relație care îi face să se simtă mulțumiți. Așa că, dacă vă hotărâți să rămâneți împreună, faceți-vă timp și pentru a reclădi ceea ce s-a rupt și a putea să vă ”reîmprieteniți” și chiar să reîmprospătați scânteia romantismului.

Terapie de cuplu atunci când păstrați relația doar de dragul copiilor

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

”Dacă păstrați relația doar de dragul copiilor, ar fi bine să înceapă o terapie de cuplu care să aibă reguli, metodă și obiective. În urma acestui demers, multe lucruri vor fi mai clare pentru ei. Dacă doar unul își dorește să continue căsnicia, iar celălalt își vrea o viață nouă, este aproape imposibil să rămână doar din obligație. Nu există răspuns pentru toate cazurile, însă cu cât cei implicați se gândesc și la ceilalți, încearcă să comunice, să coopereze, să implice și părerea altor oameni sau a unor specialiști, cu atât mai mult vor crește șansele de a găsi o soluție mai bună pentru cazul lor,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

 

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com