Nu există gospodărie în care soții să nu se certe pe subiectul treburi casnice. Totuși, în multe familii din România, femeia este văzută ca persoana care trebuie să se ocupe de casă sau chiar ca o menajeră fără salariu. Deci, faptul că partenerul te tratează ca pe o slugă nu e ceva neobișnuit.

Citește și: Comunicarea în cuplu. De ce este importantă și cum poți comunica eficient cu partenerul

Partenerul te tratează ca pe o slugă pentru că așa a învățat în familia lui

În mod tradițional, în familiile din România femeia este cea care gătește, are grijă de copii și face curat. Toate acestea în timp ce bărbatul se uită liniștit la televizor sau își verifică pagina de Facebook. Poate ne-am modernizat în unele privințe, dar în altele am rămas la fel. Poate mai țineți minte scena din Moromeții în care toată familia vine obosită de la câmp. Ceilalți se odihneasc, dar mama face mămăligă. La noi, lucrurile au rămas așa în multe familii. Pe de altă parte, clasicele treburi de bărbat au dispărut aproape cu desăvârșire. Există puține gospodării în care să mai fie nevoie de tăiat lemne, iar micile reparații au început să fie făcute de meseriași plătiți.

 

Discută cu partenerul dacă te tratează ca pe o slugă

A avea grijă de copii și de soț poate fi un gest de afecțiune. A purta de grijă de nevoile celorlalți este un mod de a-ți arăta dragostea. Totuși, pot apărea probleme atunci când femeia este supraîncărcată de treburi casnice, iar ceilalți membri ai familiei nu fac niciun gest să o ajute, deși ar putea. Cea mai rea poate fi atitudinea soțului sau chiar a copiilor de a o vedea doar ca pe o femeie de serviciu, căreia nici măcar nu-i mulțumesc. Eventual, o ceartă dacă nu și-a făcut bine treaba. Dacă trăiești așa ceva, ar fi bine să vorbești cu partenerul despre asta. Totul ar trebui să înceapă nu cu reproșuri, ci o discuție calmă și deschisă. S-ar putea să fie nevoie de multe lămuriri și de mult timp pentru a înțelege care e problema și de și mai mult timp pentru a se schimba ceva, dar merită încercat.

 

Încurajează-l să te ajute, nu să te trateaze ca pe o slugă

Partenerul te tratează ca pe o slugă? Cei mai mulți bărbați care își tratează soțiile ca pe menajere nici nu realizează că fac ceva greșit. Nici nu-și dau seama câtă mânie și resentimente acumulează partenerele lor. Ei consideră că așa trerbuie să stea lucrurile, iar dacă ea mai vociferează – asta e – se știe că femeile sunt cicălitoare… Însă dacă ei ar fi rugați frumos și ar fi încurajați când fac ceva, poate situația s-ar schimba. Spune-i cum ai dori să fii ajutată, dar cu diplomație. Lasă-l să înțeleagă ce ar avea de câștigat dacă nu vei avea atât de mult de lucru. Tu ai fi mai relaxată, ai avea mai mult timp să petreci el, arată-i că și copiii primi de la el un exemplu bun. Totodată, primește cu entuziasm orice propunere a lui de a te ajuta. Nu îl îndepărta spunându-i „tu nu te pricepi la asta”.

 

Partenerul te tratează ca pe o slugă. Când se ajunge la abuz

”Gary Chapman a scris o carte „Cele cinci limbaje ale iubirii” în care descrie că serviciile făcute pentru partener reprezintă o modalitate de a-i arăta ca îl iubești. Unele femei duc la extrem acest aspect, transformându-se fie în „masculi” care le fac pe toate și îi emasculează pe parteneri, fie în sclave abuzate permanent. În cel de-al doilea caz, au o relație de co-dependență cu soțul. Trăiesc iluzia ca nu se vor descurca fără el, altul mai bun nu vor găsi sau dacă încearcă măcar sa facă un pas în alta direcție vor fi abuzate mai rău. Din păcate, dacă s-a ajuns aici, doar ajutorul de specialitate mai poate fi salvat ceva. Ea poate apela la centrele pentru femei abuzate, terapie sau asociații care sprijină victimele violenței domestice. Până la a ajunge aici, le recomand să-și păstreze rețeaua socială (prietene, familie), să nu-i permită bărbatului să le îndepărteze de aceștia. Nu ar trebui să se neglijeze din punct de vedere fizic sau intelectual. Ar fi bine să vorbească cu apropiații despre problemele prin care trece și să-și păstreze independența financiară (fie un salariu, fie un fond de economii),” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și:

”Nu îmi mai face cadouri. Oare nu mă mai iubește?”