Dacă partenerul tău se uită la poze cu femei dezbrăcate, află că nu ești singura. Și este și normal să te superi. Multe femei sunt supărate sau chiar furioase când află că soții lor se uită la poze nud cu alte femei. Gelozia își scoate și ea colții, iar tristețea poate fi copleșitoare.

Psihoterapetul Cristina Ion-Rădulescu observă că ”în acest caz, bărbatul și-a condiționat libidoul și gradul de excitație de acest stimul vizual. Nu înseamnă neapărat că vrea să te înșele dacă partenerul tău se uită la poze cu femei dezbrăcate. Totuși, și-a creat o obișnuință care nu este neapărat dintre cele mai sănătoase și care poate afecta în mod negativ relația voastră. În unele cazuri, este vorba chiar de dependență.

Citește și: Ce este fenomenul revenge porn. Ce faci dacă fostul iubit postează poze nud cu tine

Dacă afli că partenerul tău se uită la poze cu femei dezbrăcate, vorbește cu el

Primul pas ar fi să vorbești cu el și să-l ajuți să recunoască faptul că este o problemă. Alege un moment liniștit și abordează subiectul cu calm și înțelegere. Vorbește-i despre cum te simți tu în privința aceasta. Apoi, întreabă-l și pe el de ce face asta. Mulți bărbați încep să privească astfel de imagini încă din adolescență. Creierul lor produce neurotransmițători care-i fac să se simtă bine atunci când sunt stimulați vizual în acest fel, dar, cu timpul, poate deveni ca un drog. Pe de altă parte, pot începe să privească femeile ca pe obiecte sau să nu-și mai aprecieze partenera pentru că văd imagini cu fotomodele ireal de frumoase, unele chiar prelucrate pe calculator.

Cum îl ajuți să scape de dependența de a privi nuduri

Este greu să renunțe la un astfel de obicei, mai ales că mass-media și industria publicității își bombardează clienții cu imagini cu femei mai mult sau mai puțin îmbrăcate. Dacă el realizează că nu este un lucru tocmai sănătos pentru viața de cuplu, poate merge mai departe și încerca să renunțe. Ajută-l să realizeze că nu este un reflex pe care nu și-l poate stăpâni, ci un lucru care nu îi este neapărat necesar. El se poate controla, doar că este nevoie de puțin efort.

Între normal și obsesie, atunci când se uită la poze cu femei dezbrăcate

Ajută-l să realizeze de ce are nevoie pentru a se lăsa, ar trebui să vadă ce anume îl atrage și-l face să consume mai mult astfel de imagini: pornografia pe internet, reclamele cu femei sexy, revistele pentru bărbați etc. Ar trebui să încerce să înlăture aceste lucruri din viața lui și să înlocuiască obiceiul cu un altul, cum ar fi mișcarea, plimbările în natură, evenimentele sportive etc. Ar putea fi chiar activități la care ați putea participa împreună. Pe de altă parte, realizați amândoi că este normal să remarce femeile atractive din preajma lui. Nu este ciudat și nu-și dorește să-și găsească altă parteneră. Totuși, acest lucru nu trebuie să devină o obsesie și excitarea vizuală nu trebuie căutată cu orice preț.

Citește și: Detox digital – cum reușești să stai departe de telefon, tabletă, laptop

Când devine dependență privitul la poze indecente

Acest obicei al lui este o condițonare, precum cea pavloviană și este la nivel subconștient. Dacă se uită la poze cu femei dezbrăcate pentru a se excita, poate fi o problemă în cuplul vostru. El consideră că nivelul maxim de excitație sau garanția finalizării (ejacularea) sunt strâns legate de stimularea vizuală. O femeie căsătorită sau într-o relație cu un astfel de bărbat nu ar trebui să creadă că este ceva în neregulă cu ea sau cu relația lor intimă. Este, totuși, de preferat, ca acest obicei să nu devină o adicție, pentru că se pot instala tulburări erectile. Dacă ești în această situație, îți poți dirija ușor partenerul către un psiholog cu competențe în psihosexologie, care să-l ajute să rupă această condiționare. Îl va ajuta să găsească satisfacție și în alte aspecte ale vieții voastre intime,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com