Partenerul are probleme de potență? Disfuncția erectilă (impotența) pare să fie o problemă strict masculină, dar este, de fapt, un simptom că există lucruri care nu merg bine în cuplul. ”Reacționează cu mult tact și răbdare”, te sfătuiește psihoterapeutul Tedy Creștin. ”Trebuie sa fii conștientă cât de greu este pentru partener sa fie în această situație. Însă, dacă îi vei oferi căldură, bunăvoință, suport și îl vei asigura că ești alături de el necondiționat, bărbatul se va deschide, pentru ca se simte acceptat, înțeles și în siguranță”.

Citește și: Cum îl poți ajuta să-și trateze ejacularea precoce

Partenerul are probleme de potență. Diverse cauze și reacții

Femeile au reacții diferite atunci când partenerul are probleme de potență. Cele mai multe se gândesc că nu mai sunt suficient de atractive. Altele sunt suspicioase și sunt convinse că soțul are o amantă. Mai există și cazuri în care nu erau muțumite sau în care nu-și mai doresc viață sexuală după o anumită vârstă. Astfel, ele se simt ușurate să scape de această povară. Pentru unele cupluri, poate fi un moment în care decid că relația lor a ajuns la un alt nivel și nu le va lipsi atât de mult partea erotică.

Mai sunt și doamne care se tem că poate fi ceva în neregulă cu sănătatea soților. De obicei, terapeuții și medicii se concentrează pe problema bărbatului. Totuși, nici partenerei nu-i este ușor în această situație care poate fi traumatică și pentru ea. Se poate simți respinsă, neiubită, izolată și chiar vinovată. Și ce este mai rău, nici nu poate vorbi despre toate astea pentru că ar dezvălui secretul soțului sau din jenă.

Citește și: Infertilitatea masculină este greu de acceptat. De ce oare?

Este normal un libido scăzut după 45 de ani

Nu este ceva rar că partenerul are probleme de potență. Ar trebui să știi că majoritatea bărbaților au perioade cu libido scăzut după vârsta de 45 de ani. Atunci când persistă, cauza ar putea fi o afecțiune medicală, cum ar fi diabetul. De aceea, ar fi bine să-și facă un consult complet pentru a vedea care sunt problemele de sănătate. Cu toate acestea, impotența nu înseamnă doar inabilitatea de a avea contact.

Este vorba și de o dispariție, în general, a dorinței. Se evită chiar și sărutările sau îmbrățițările. Este foarte important ca ambii partenerise implice. Dacă aleg consiliere maritală, amândoi ar trebui să participe. Și femeile au nevoie de terapie, chiar dacă doar bărbații par să manifeste un simptom. Problema care apare este că oamenilor le e rușine și se feresc să vorbească. Alții se gândesc că pot rezolva cu o pastilă, dar nu realizează că viața sexuală este o manifestare a intimității și nu doar un act izolat.

Citește și: Când femeia este bărbatul în casă… Ce probleme de cuplu apar

Partenerul are probleme de potență? Fii alături de el

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

”Asigură-l că ești alături de el. Puteți merge împreună la specialiști pentru a primi ajutor. Tratează totul cu mult umor, cu optimism și încredere în viitor. Cel mai greu este să-l faci să creadă că ai încredere în el într-un moment în care el este neîncrezător, pesimist sau depresiv. Dacă evită mereu dialogul, chiar și după ce tu ai stabilit o punte de încredere și ați discutat despre alte lucruri, situația este foarte complexă. Poate că bărbatul nu crede că-l poți ajuta cu ceva. Este posibil ca mecanismele de apărare, rușinea sau vinovăția proiectata blochează orice comunicare. În acest caz, ar fi util să-l convingi să apeleze la ajutorul unui specialist și să începeți terapia de cuplu,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com