Cărțile cu personaje feminine în rol principal, cărțile care vorbesc despre femei în general sau care sunt scrise de femei sunt captivante, lucru cert. Fie că sunt romane, biografii, memorii, eseuri, studii despre poziția femeii în societate într-un anumită epocă, aceste scrieri ne ajută să înțelegem mai bine cursul istoriei, dar și societatea actuală. Topul nu este, prin urmare, destinat doar femeilor, ci oricui este curios să afle lucruri noi.  

Unde poți găsi o gamă largă de cărți despre femei sau scrise de femei?

Noi am descoperit o librărie interesantă de carte în limba engleză, situată în centrul orașului București (cu două sedii chiar – Gabroveni, nr. 61 și Doamnei, nr. 23). Aici găsiți cărți din toate categoriile menționate mai sus, iar noi am ales câteva care ne-au atras atenția. 

Pentru că diversitatea cărților a permis acest lucru, am decis să citim cărți despre femei din mai multe perioade istorice. Am pus recomandările în ordine cronologică și începem topul cu poziția femeii în societate în Roma Antică, continuăm cu locul femeii în Evul Mediu și în Renaștere; apoi vă recomandăm o biografie a uneia dintre cele mai importante susținătoare ale democrației; pentru locul doi am ales un important eseu feminist și existențialist scris la mijlocul secolului al XX-lea de o femeie (poate v-ați dat seama deja despre ce eseu este vorba); apoi, ajungem în prezent, dar imediat ne întoarcem trei secole în trecut, pentru că pe primul loc avem o carte în care autoarea încearcă să privească prezentul prin ochii celei mai cunoscute scriitoare din secolul al XVIII-lea (aici chiar știți despre cine vorbim).  

Așadar:

5.  The Mirror of Venus: Women in Roman Art – Iain Ferris

The Mirror of Venus: Women in Roman Art este o carte care din care învățăm despre femeile din Roma Antică prin intermediul artei în care ele erau reprezentate. Chiar dacă imagini ale femeilor erau omniprezente în lumea romană, acestea erau rareori menite a fi luate așa cum erau. Importanța căsătoriei, a maternității și a stabilității politice era adesea transmisă romanilor prin reprezentări atent construite ale femeilor caselor conducătoare. Reprezentări mitologice au fost folosite pentru a prezenta lecții de morală și lecții politice femeilor romane. Societatea romană a fost, la cele mai multe niveluri, dominată de bărbați, iar rolurile femeilor erau uneori subordonate nevoilor politice și culturale. Imagini cu muritoare – împărătese și alte femei din familiile imperiale, femei din elita din jurul imperiului și muncitoare din Roma, din Ostia, din Pompeii și din alte părți – sunt analizate alături de imagini ale zeițelor, ale personificărilor și ale personajelor mitologice complexe cum ar fi amazoanele. Aceasta este prima carte generală care prezintă o analiză coerentă și largă a numeroaselor imagini cu femei din arta romană și care interpretează sensul și semnificația, toate puse în contextul mai larg geografic, cronologic, politic, religios și cultural al lumii Republicii romane, al Imperiului și al Antichității Târzii. 

4. Ambiguous Realities: Women in the Middle Ages and Renaissance – Carole Levin și Jeanine Watson (ed.)

Ne continuăm călătoria prin istorie, prin următoarele două mari epoci (după cum ne spune și titlul, Evul Mediu și Renașterea) și aflăm noi detalii despre femei și despre societățile în care trăiau. După cum am spus anterior, abordările sunt diferite: dacă primul volum avea la bază studiul imaginii vizuale, al picturii, aici avem de-a face cu eseuri care pornesc de la texte literare, istorice și teologice.  

Așteptările culturale predominante legate de femei în Europa medievală și renascentistă, după cum au fost propagate și instituționalizate atât de aristocrația literată, cât și de biserica medievală, au fost directe. Femeia ideală trebuia să fie castă și obedientă, ocupată acasă și tăcută în afara ei. Biserica a oferit femeilor două modele: Maria, Maica Domnului, și Eva, ispititoarea. Realitatea vieților femeilor a fost însă mai bogată și mai ambiguă. Femeile din toate clasele munceau nu doar în casă, ci și în afara ei. Cu cât avansezi în text, cu atât găsești mai puțină uniformitate în adevăratul rol al femeilor.

Analizând anumite texte literare și teologice, eseurile din Ambiguous Realities lămuresc o serie de probleme importante despre femeile din Evul Mediu și din Renaștere, schimbările de atitudine vizavi de femei, rolul și statutul femeii, contrastul dintre sfera privată și cea publică, recomandările privind comportamentul femeilor, imaginea femeii ideale.

3. Pankhurst (Life & Times) – Jad Adams

Emmeline Pankhurst este considerată unul dintre principalii susținători ai democrației, persoana care a făcut cel mai mult pentru a apăra drepturile politice ale femeilor. Ea este văzută, de asemenea, ca responsabilă pentru radicalizarea cauzei sufragiului femeilor prin îndreptarea Uniunii Sociale și Politice a Femeilor în direcția a ceea ce azi am numi terorism. Ele au început cu simple acte de protest ca a scuipa polițiștii sau a sparge ferestrele. Apoi au trecut la tăierea de picturi, la incendieri, la întreruperea firelor de telegraf și au încheiat cu bombardări de locuri, această campanie de violență fiind oprită abia în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Pankhurst a anulat toate protestele, iar femeile s-au alăturat efortului războiului. Și, de fapt, acest  lucru a securizat votul femeilor mai mult decât orice avea legătură cu violența sau cu hrănirea forțată, cu bombardările, cu incendierile pe care Pankhurst le-a încurajat anterior. 

2. The Second Sex – Simone de Beauvoir

Dintre toate scrierile apărute ale mișcării existențialiste, studiul revoluționar despre femei „The Second Sex” al lui Simone de Beauvoir va avea, probabil, cel mai vast și cel mai de lungă durată impact. În egală masură o operă de antropologie și de sociologie, de biologie și de psihanaliză, această lucrare s-a născut sub stiloul unui scriitor și romancier cu o putere de imaginație pătrunzătoare. „The Second Sex” (1949) rămâne, la șapte decenii de la prima sa apariție, primul reper al feminismului modern, care a transformat percepția asupra relațiilor sociale dintre bărbatul și femeia vremurilor noastre. 

1. Jane Austen’s Guide to Modern Life’s Dilemmas – Rebecca Smith

Încheiem topul cu un experiment interesant – o încercare a autoarei de a răspunde unor probleme ale femeii din prezent prin ochii lui Jane Austen.

Jane Austen este acum o celebritate și o regină media mai mult decât a fost în timpul vieții. În calitate de observator judiciar al scenei sociale, cu un spirit sarcastic, cu un ochi ironic și cu un mod dibaci de a pătrunde pretenția și de a vedea dincolo de fațadele sociale, nu există nicio îndoială că, dacă ar fi fost cu noi astăzi, ar fi avut propria rubrică într-o revistă glossy. Din păcate, nu a avut ocazia, așa că Jane Austen’s Guide to Modern Life’s Dilemmas este o deschidere spre o imagine a ceea ce s-ar fi putut întâmpla. Aceasta este o perspectivă  îndrăzneață asupra dilemelor moderne legate de muncă, asupra dilemelor domestice și romantice, la care nu a răspuns chiar Jane Austen, ci s-a răspuns folosind viziunea ei clară, înțeleaptă, nesentimentală, despre viață, despre dragoste și despre bani, cu ajutorul unor citate din cărți, din scrisori și din opera nepublicată. Tratați volumul ca pe un prieten nou și rational, la care să vă întoarceți de fiecare dată când vă confruntați cu o dilemă de viață („Cum pot să mă opresc din a spune da?”, „Ce port la o nuntă?”, „Este întâlnirea pe internet doar pentru persoanele disperate?” etc.). 

Sperăm că v-a plăcut topul nostru și că v-am făcut curioși.