Copilăria este perioada perfectă de a acorda atenție creativității celor mici, deoarece pentru ei nimic nu pare imposibil, reușind cu ușurință să-și imagineze scenarii în care ei sunt protagoniștii.

La fel ca orice altă activitate precum dansul sau învățarea unei limbi străine, imaginația are nevoie să fie încurajată. Părinților le revine, așadar, sarcina de a îndrepta dezvoltarea copiilor în direcția creativității. Pentru asta, poți alege dintr-o multitudine de jucării care să stimuleze creativitatea copiilor și nevoia de a încerca ceva nou.

1. Jucării de construit

Jucăriile de construit au numeroase beneficii pentru stimularea creativității, dar și dezvoltarea abilităților motrice. Să construiesc o căsuță, ori o mașinuță din acest set din lemn? Ce model aș putea crea cu aceste discuri? La ce înălțime să ridic turnul din aceste cuburi? Cel mic își va pune astfel de întrebări despre cum poate folosi mai bine jucăriile pe care le are și va încerca să pună în practică ceea ce își imaginează.

2. Jucării pentru micii artiști

Ori de câte ori aducem creativitatea în discuție, cele mai multe persoane se gândesc la activități artistice. Pentru stimularea creativității piticilor încă de la vârste fragede, oferă-le posibilitatea de a crea tot felul de lucruri. La început se vor ajuta de șabloane, iar apoi vor crea după propriile idei. Acuarelele, plastilina, jocurile origami, seturile de împletit și colajele sunt doar câteva exemple de jucării care îi ajută pe cei mici să conceapă și să dea sens lucrurilor pe care și le imaginează, folosindu-și propriile mâini.

Mai precis, creierul dictează ceea ce imaginația născocește, iar mâinile dau viață plasmuirilor micilor artiști. Alege jucăriile de acest fel în funcție de vârsta copiilor și de abilitățile lor motrice.

3. Jucării muzicale 

Am pus jucăriile muzicale într-o categorie aparte de restul celor pentru micii artiști, pentru că acestea nu doar îi ajută pe copii să exploreze într-un mod distractiv arta, ci îi face să fie atenți la emoții, la lucruri nemateriale, stimulându-le simțurile. Lasă-i pe pitici să testeze, să experimenteze și să înțeleagă situațiile diferit față de cum noi, adulții, vedem lucrurile. În acest fel, ei se obișnuiesc să învețe folosindu-și propria judecată.

Imaginația este asemănătoare cu mușchii: dacă nu este stimulată, se va atrofia. Prin urmare, este recomandat să-i îndemnăm și să-i ajutăm pe cei mici să gândească pe durata jocului. Deschiderea de a încerca ceva nou, imaginarea unui scenariu și curiozitatea denotă un spirit creativ, benefic pe tot parcursul vieții.