Hota a devenit indispensabilă oricărei bucătării moderne. Aceasta este absolut necesară pentru confortul și siguranța pe care ți le aduce. Avantajul ei este că modelele disponibile pe piață pornesc de la câteva sute de lei. Simple, cu grade diferite de eficiență, acestea își duc la capăt misiunea: eliminarea mirosurilor atunci când gătești. Bineînțeles că poți alege și modele mai scumpe, dacă bugetul îți permite acest lucru. Aici intri pe teritoriul hotelor decorative, cu materiale de construcții mai bune, performanțe mai ridicate și un design care se integrează mai bine în bucătăriile moderne
Hota reprezintă cea mai la îndemână soluție pentru a îndepărta fumul, aburul, grăsimea și mirosul din bucătărie. Poți găti cu mai multă libertate tot ceea ce îți dorești. Aerul se va păstra curat și la fel și bucătăria. Producătorul de hote Beko a realizat un mini-ghid prin care te ajută să îți alegi hota perfectă pentru bucătăria ta.
Hotă decorativă: capacitate de evacuare
     Primul lucru pe care ți-l recomandăm documentării este calcularea capacității de evacuare, una dintre cele mai importante acțiuni pe care trebuie să le faci înainte de achiziționarea unei hote. O hotă cu o capacitatea prea mică nu va face față, în timp ce una foarte puternică va consuma mai multe resurse decât e cazul.
     Cum afli care este capacitatea de evacuare necesară pentru bucătăria ta? Înmulțește lungimea, lățimea și înălțimea bucătăriei cu 10.
L x l x h x 10 = capacitate metri cubi pe oră (mc/h).
Ia în considerare cât de des găteșți sau dacă bucătăria ta este open space. În acest caz, vei înmulți lungimea, lățimea și înălțimea bucătăriei cu 15 sau 20.
Hotă decorativă: motor
    Există modele de hote cu unul sau două motoare. Cu siguranță te întrebi care este mai eficient. Trebuie să știi că puterea de absorbție a unei hote nu este neapărat direct proporțională cu numărul de motoare.      Analizează corect acest aspect în momentul cumpărării, deoarece există situații când modelele cu un singur motor sunt mult mai eficiente.
    Pentru a-ți face căutările mai ușoare, îți recomandăm să îți îndrepți atenția și către modele de hote dotate cu motor tip BLDC (brushless), unul dintre cele mai eficiente de pe piață. Asigură un consum redus de energie, un nivel scăzut al zgomotului și are o durată de viață mai mare.
Hotă decorativă: evacuare și recirculare
Există trei posibilități de evacuare a aerului în funcție de hotă: pe deasupra, prin laterale sau prin spate.
Opțiunile de evacuare a aerului integrate hotelor sunt fie în exterior, fie de recirculare.
    Evacuarea în exterior presupune extragerea aburului și a mirosurilor neplăcute și eliminarea acestora afară, prin intermediul unui tub. Este recomandat ca lungimea acestuia să nu depășească 3 m pentru o eficiență optimă a hotei și un nivel redus de zgomot.
Recircularea implică filtrarea aerului. Hota va trage aerul din bucătărie și va îndepărta mirosul rezultat în urma gătitului cu ajutorul filtrelor de carbon activ. Acest tip de filtre trebuie înlocuite periodic, deoarece nu pot fi spălate.
    Hotă decorativă: dimensiuni
Atunci când alegi o hotă, bineînțeles că trebuie să ții cont de spațiul de care dispui, precum și de dimensiunile aragazului sau plitei, pentru a te asigura că hota acoperă în totalitate suprafața de gătit. Hotele au de obicei o lățime de 60 sau 90 cm. Există însă și modele cu dimensiuni atipice.
    De asemenea, trebuie să ai în vedere că distanța dintre suprafața de gătit și hotă este recomandat să fie cuprinsă între 65 și 75 cm. Acest lucru este foarte important deoarece influențează eficiența produsului.
Hotă decorativă: zgomot
Puterea unei hote este cea care influențează nivelul de zgomot emis de aceasta. Cu cât este mai puternică, cu atât va fi mai zgomotoasă. De asemenea, treptele de viteză superioare sunt cele responsabile pentru un nivel ridicat al zgomotului.
Așa cum am spu și mai sus, dacă îți dorești o hotă mai silențioasă, alege un produs cu motor de tip BLDC (brushless), care este mai puțin zgomotos decât cele cu motor clasic.
Hota decorativă: filtre
Hotele pot fi dotate cu unul din următoarele tipuri de filtre:
Filtre metalice. Acestea pot fi curățate cu detergent de vase și apă caldă sau în mașina de spălat vase.
Filtre sintetice, care au nevoie de înlocuire periodică.
Filtre de carbon, utilizate în cazul funcției de recirculare a aerului. Este necesară schimbarea acestora o dată la 3 sau 6 luni, deoarece nu pot fi curățate.
Gătește cu plăcere și în cele mai bune condiții. Alege hota adecvată nevoilor tale pentru a te bucura de un aer curat și un mediu plăcut la tine în locuință. Cântărește cu atenție opțiunile în acord cu spațiul de care dispui, frecvența cu care găteșți și tipul alimentelor pe care le prepari, dar și ținând cont de design-ul bucătăriei tale.
Odată ce vei fi parcurs toate informațiile de mai sus, alegerea unei hote pentru bucătăria ta va fi inevitabil mai ușoară. Ține cont și de costurile de întreținere – poate că o hotă este ieftină, însă aceasta poate duce la alte cheltuieli pe termen lung.