Cum se deosebesc centralele termice între ele? E simplu, trebuie doar să înțelegi principiul tehnologic pe baza căruia funcționează și combustibilului pe care îl folosesc. Acestea fiind zise, vom discuta despre trei tipuri de centrale termice în cadrul articolului de azi. 

Centrala termică pe combustibil solid 

Unul dintre cele mai importante aspecte legate de acest tip de centrală este faptul că va necesita mai mult spațiu util decât celelalte, atât pentru instalarea în siguranță, cât și pentru depozitarea combustibilului. Când vine vorba de combustibil vei avea de unde alege, opțiunile cuprinzând cărbunii, lemnul, peleții, brichetele și așa mai departe. În plus, combustibilii solizi sunt relativ ușor de procurat în zonele rurale și au prețuri accesibile. 

Durata de viață este în general mare la astfel de instalații, undeva la 20 de ani. Acest tip de centrală este ideal în momentul în care vrei să te separi cu totul de companiile ce furnizează gaze naturale. Ai grijă doar să racordezi corect centrala și să montezi un coș de fum adecvat. 

Centrala termică pe gaz 

În primul rând, acest tip de centrală este mult mai versatilă, potrivindu-se strașnic atât într-o casă, cât și într-un apartament, dat fiind faptul că nu ocupă mult spațiu. Când vine vorba de combustibil, alegerile sunt mai restrânse, singurele opțiuni fiind gazul sau GPL-ul. Printre avantaje se numără ușurința în utilizare și întreținerea minimală de care va avea nevoie. 

Poți alege o centrală termică pe gaz în condensație dacă îți dorești un randament mai mare, acestea fiind mult mai performante și mai prietenoase cu mediul decât cele cu tiraj forțat. 

Centrala termică electrică 

Un sistem de încălzire performant, centrala electrică încălzește mai repede locuința și prețul ei este ceva mai mic decât al centralelor cu funcționare pe gaz. De obicei,  vei alege o centrală electrică dacă locuința ta nu se află în zone în care rețeaua de distribuție a gazelor naturale este prezentă. Perfecte pentru cei cărora le pasă de mediu, centralele de acest tip au zero emisii și pot funcționa cu energie electrică sustenabilă.

De asemenea, dimensiunile unei astfel de centrale sunt reduse, așadar montarea nu va necesita spații mari pentru montaj. E adevărat, vei economisi bani în momentul în care vei achiziționa centrala, aceasta fiind mai ieftină decât celelalte tipuri, dar costul anual al combustibilului va fi de câteva ori mai mare comparativ cu centralele termice pe gaze. Nu în ultimul rând, pentru încălzirea apei menajere vei vrea să achiziționezi și un boiler electric. 

Ai mai multe curiozități? Poți conta pe ajutorul unui specialist.