Stilul de mobilă dormitoare pe care îl alegi pentru casa ta nu numai că îți va reflecta gusturile, ci va și crea și o stare de spirit sau o atmosferă care îți poate da tonul întregii zile. Stilul pe care îl selectezi și modul în care îți decorezi camera caracterizează cine ești și ce este important pentru tine. Pentru a te ajuta să decizi care dintre ele s-ar potrivi cel mai bine nevoilor tale și să reflecte gustul personal, iată o scurtă schiță a diferitelor stiluri de mobilă dormitoare din care să alegi.

Elegant

Mobilierul elegant este definit prin lemn de culoare întunecată, cu finisaje adânci și atente, paturile și șifonierele în acest stil având un aspect foarte formal sau impunător. Acest tip de mobilă dormitoare cuprinde o gamă largă de stiluri, cu sculpturi, motive cu frunze sau detalii arhitecturale stilizate, cum ar ornamente.

Mobilierul elegant pentru dormitor, inclusiv paturile tradiționale din epoca victoriană, continuă să fie o alegere populară în ziua de astăzi datorită curbelor grațioase și a detaliilor sculptate.

Contemporan

Stilul contemporan include subgrupurile Art Deco, Modern, Retro, Scandinav și Urban. Contemporanul și modernul sunt uneori folosite interschimbabil și, deși sunt înrudite, ele sunt în esență două mișcări de design diferite și distincte.

În timp ce atât contemporanul, cât și modernul subliniază forma geometrică și detaliile minimaliste, mobilierul contemporan are tendința de a încorpora culoarea, în timp ce mobilierul modern va folosi palete neutre.

Contemporanul, deși simplu, nu este uniform, utilizând o varietate de finisaje, palete și materiale pentru a crea textură și interes vizual. Formele geometrice sunt adesea înmuiate de linii curbe. Mobilierul poate fi construit din lemn mai ușor, lemn expus sau metal. Alte materiale populare pentru mobilierul contemporan sunt cauciucul, piatra sau betonul.

Mobilierul modern, inclusiv paturile moderne de dormitor, definesc spațiul interior prin forma geometrică, paletele neutre și un accent puternic pe funcție, mai degrabă decât pe aspect. Mobila dormitoare tinde să fie asimetrică, cu suprafețe elegante și lustruite. Metalul și sticla sunt materiale folosite des. Alte materiale atât pentru mobilierul modern, cât și pentru accesoriile decorative includ vinil, melamină, formică, placaj, fibră de sticlă, oțel, aluminiu și fier forjat.

Mobilierul urban, un sub-stil contemporan, are un aspect minimalist și este mai mic, potrivit pentru apartamente. Liniile sunt curate, iar finisajele din lemn în maro închis sau negru sunt de obicei texturate cu accente metalice periate sau accente de sticlă.

Tradițional

Stilul tradițional a câștigat popularitate în ultimii ani și este unul adoptat la început de pensiunile și cazările de la țară sau din zone de interes turistic major. Acum însă el a intrat și în casele oamenilor care își doresc o mobilă de dormitoare tradițională, mai apropiată de rădăcinile patriei. Acest stil tradițional poate fi unul puternic și de impact, precum mobilă din lemn masiv ce amintește de cabane alături de clasicele farfurii și prosoape pe pereți. Însă poate fi și simplist, cu câteva piese de mobilier, precum patul cât mai simplu, un șifonier cu două uși și un scăunel sau o ladă de zestre, adesea pictate cu motive florale.