De ce apare fibromul uterin?

Cauzele clare ale apariției fibroamelor uterine nu sunt cunoscute. Totuși, se pare că la baza acestei afecțiuni stau schimbările hormonale. De aceea, la multe femei fibroamele uterine apar în urma unei sarcini (sarcina produce dereglări hormonale). Schimbări hormonale apar și în perioada menopauzei. De asemenea, apariția acestei tumori poate fi favorizată și de factori genetici sau de stilul de viață dezechilibrat.

Simptomele fibromului uterin

Fibromul uterin poate fi asimptomatic, mai ales dacă are un diametru mic. Cu toate acestea, o femeie poate avea mai multe fibroame sau un fibrom care a crescut în timp. Un fibrom de mari dimensiuni comprimă organele din jur, ceea ce generează simptome specifice. În aceste situații, pot apărea anumite manifestări:

  • Menstruații prelungite, mai dese decât este normal, dureroase și abundente, cu cheaguri
  • Dureri frecvente în zona pelvină
  • Probleme digestive – balonare, constipație
  • Senzația frecventă de urinare
  • Creșterea în volum a abdomenului
  • Presiune în zona pelvisului.

Dacă fibromul uterin are peste 6 centimetri, poate să blochează calea spermatozoidului către ovul și astfel duce la infertilitate. De asemenea, tumora poate produce îngroșarea endometrului, fapt ce afectează implantarea ovulului fecundat. Dezvoltarea embrionului poate fi afectată de prezența fibromului uterin. 

Cu toate acestea, nu toate fibroamele produc infertilitate sau afectează sarcina. Doar 5-10% dintre cazurile de infertilitate sunt cauzate de această afecțiune. În urma investigațiilor, medicul va afla dacă fibromul uterin poate face dificil procesul de concepție. 

Diagnostic și tratament

Diagnosticul de uter fibromatos este stabilit în urma unor investigații:

 

Ecografia pelvină este cea mai utilizată metodă pentru depistarea afecțiunilor structurale de la nivelul organelor genitale interne. Investigația presupune deplasarea unei sonde cu ultrasunete pe pielea din zona pelvisului. Pe un ecran special, imaginile sunt proiectate în timp real. 

Ecografia transvaginală oferă imagini mai detaliate ale structurilor organelor genitale interne. Metoda se efectuează pe masa ginecologică și presupune introducerea unei sonde de grosimea unui deget în vagin. Sonda este rotită pentru preluarea imaginilor din diferite unghiuri. Cu ajutorul ecografiei transvaginale, poate fi identificat locul exact în care s-a dezvoltat fibromul și pot fi depistate chiar și cele mai mici tumori. 

Dacă medicul nu a putut depista fibroamele prin aceste metode sau are nevoie de informații suplimentare despre tumorile observate, el poate recomanda și alte investigații – examenul RMN, histerosalpingografia, histeroscopia, histerosonografia. 

Metodele de tratament pentru fibromul uterin sunt următoarele:

  • Tratamentul medicamentos are la bază medicamente care ameliorează simptomele, dar nu ajută la eliminarea fibroamelor.
  • Tratamentul chirurgical presupune îndepărtarea propriu-zisă a fibroamelor uterine. Acesta poate fi efectuat atât laparoscopic, cât și clasic. În cazuri foarte grave, poate fi nevoie și de îndepărtarea uterului. 
  • Tratamentul intervențional constă în embolizarea fibromului uterin. Această metodă nu este chirurgicală și vizează blocarea circulației sangvine la nivelul fibroamelor. Astfel, tumorile se vor usca și se vor micșora. Tratarea unui fibrom uterin prin embolizare nu presupune incizii, ci doar o înțepătură la nivelul brațului. 

Procedura este realizată prin introducerea unor tuburi în vasele de sânge. Aceste tuburi sunt ghidate până în arterele uterine, unde medicul injectează particule fine, care opresc fluxul sangvin. Partea sănătoasă a uterului rămâne în continuare alimentată cu sânge. Embolizarea fibromului uterin se realizează în centre medicale specializate în tratamente minim-invazive.

În concluzie, fibromul uterin nu este o afecțiune periculoasă și se poate trata eficient prin metode blânde pentru organism.