Alege zona perfectă pentru sădirea butașilor

Vița de vie se plantează în general primăvara, cu câteva excepții, deoarece are nevoie de umiditatea specifică sezonului. Cu toate acestea însă, umiditatea nu este o condiție pentru dezvoltarea propice a viței de vie, iar atunci când alegi locul pentru plantare este indicat să ai în vedere poziționarea și tipul terenului. 

Vița de vie are tendința să crească foarte mult, să se întindă pe suprafețe mari. Pentru a crea un mediu potrivit dezvoltării viței de vie se apelează la susținerea acesteia în plan vertical, iar pentru aceasta poți folosi șpalieri pentru suținere sau sîrmă de viță de pe site-ul Emenatwork. Este nevoie să ai grijă la panta terenului pe care vei planta vița de vie, deoarece este indicat ca apa să nu se acumuleze la rădăcina viței de vie și să-i afecteze dezvoltarea. 

Alege orientarea potrivită

Orientarea viței de vie spre o anumită direcție o poate ajuta pe aceasta să crească mai ușor și să se dezvolte mai bine, influența soarelui resimțindu-se în special asupra fructelor. Este destul de dificil să muți butașii de vie, mai ales dacă aceștia au prins rădăcini, deoarece nu poți ști cu siguranță dacă aceștia se vor prinde și în alt loc. De aceea specialiștii ne recomandă să plantăm vița de vie în zonele sudice ale grădinii, chiar și spre sud- est sau sud-vest.

Pregătește terenul înainte de a planta vița de vie

Este nevoie de câțiva ani de pauză pentru a lăsa terenul să se ”odihnească” și pentru ca acesta să își recapete fertilitate. Este nevoie de lucrări de discuire și de curățare a terenului înainte, iar în momentul plantării este indicată o poziționare a butașilor în linie, pe rânduri. Va fi nevoie să acoperi un necesar de 2 metri între rânduri și circa 1 metru între vițele cultivate. 

Vița de vie se plantează la o adâncime de cel puțin jumătate de metru, astfel încât să beneficieze de un sol potrivit, de căldura acestuia și de substanțele nutritive. O atenție sporită este necesară în cazul plantării în curte a viței de vie deoarece aceasta nu va trebui să fie plantată lângă garduri sau lângă fundația casei, deoarece rădăcinile viței de vie sunt mari și puternice și pot împinge elementele structurale. 

Folosește substanțe antidaunatori

Este nevoie să folosești substanțele potrivite pentru stropirea terenului și a viței de vie, deoarece dăunătorii pot distruge cu ușurință suprafețele cultivate. Trebuie să iei legătura cu specialiștii în domeniu care să te ajute să achiziționezi erbicide potrivite, astfel încât dăunătorii să nu apară. 

Soiuri de viță de vie

Vița de vie poate fi găsită într-un număr foarte mare de soiuri. Dintre acestea, unele sunt rezistente la anumite condiții, în vreme ce altele pot prezenta anumite sensibilități. Este indicat să identifici zona în care locuiești, să îi înțelegi caracteristicile meteorologice, ca să poți alege un soi rezistent, care să rodească încă din primii ani. Dacă vei alege un soi sensibil la temperaturi scăzute, spre exemplu, vei constata că butașii nu se prind sau că vița de vie nu poate rezista unor condiții vitrege. 

Este nevoie de o compatibilitate aproape perfectă între soiul de vie și sol, pentru ca aceasta să se poată dezvolta în mod normal.