Dacă este întreținut corespunzător, sistemul de climatizare poate să funcționeze un timp îndelungat. Iată câteva sfaturi pe care le poți aplica în verificarea și curățarea componentelor:

Frecvența mentenanței unui aparat de aer condiționat

De obicei majoritatea oamenilor folosesc aerul condiționat doar pe timpul verii (funcția de răcire) astfel că o verificare anuală va fi suficientă. Este adevărat că la frecvența cu care verificăm un aer condiționat se adaugă și mediul în care trăim. 

Dacă locuim într-un oraș cu un grad de poluare ridicat, este posibil ca aparatul de aer condiționat să aibă nevoie de verifiări mai dese. Contează foarte mult să fie întreținut într-un mod corect și recomandat de specialiști pentru a prelungi durata de funcționare. 

Cum curățăm unitatea internă a aparatului de aer condiționat?

În primul pas pentru curățarea propriu-zisă va fi necesar ca aparatul să nu fie alimentat cu energie electrică. Este indicat să scoatem aparatul din priza. Al doilea pas presupune sa curățăm unitatea care este vizibilă în interiorul locuinței, masca apartului de aer condiționat este detașabilă și poate fi pusă la loc dupa ce este curațată și complet uscată. 

Modul în care putem face asta este utilizând un produs de curățare special pentru aparatul de aer condiționat. În comerț se gasește o gamă largă de astfel de produse de igienizare. Dacă insă preferați să vă descurcați cu produsele pe care le aveti deja în casă, puteți folosi o soluție de curățare obișnuită și cu ajutorul unei lavete veți curăța interiorul aparatului. Chiar și clasica combinație de oțet și bicarbonat de sodiu este eficientă. Pentru carcasă se poate folosi mai întâi aspiratorul.  

Filtrul care se găseste la interior este de obicei plin de praf și alte bacterii. Odată ce masca internă a apartului a fost dată jos, filtrele sunt și ele vizibile. Repetați procedura de curățare și pentru  filtru/e. 

Dupa ce sunt curățate componentele unității interioare, se poate face un test pentru a verifica capacitatea de filtrare a aerului precum și treptele de viteza.

Mentenanța de specialitate

Toate cele de mai sus pot fi facute acasă fara a necesita o cunoaștere în amănunt a modului de funcționare a aparatelor de aer condiționat. Totusi este importatnt să știm că funcționarea optimă a unui aparat poate să presupună și verificări de specialitate precum verificea presiunii freonului, schimbarea freonului, verificări la alimentarea cu energie electrică, supraîncălzire, curățarea turbinei, verificarea debitului de aer și a temperaturii de refulare, funcționarea compresorului sau a ventilatorului. Chiar și curățarea componentelor, a carcasei și a filtrelor, pot fi realizate de o firma de specialitate. 

Pentru servicii de mentenanță și instalare aer condiționat București poți apela la serviciile de specialitate ale celor de la Vollmax. Aici găsești oferte avantajoase pentru sistemele de climatizare și alte componente de care ai nevoie pentru a menținerea temperaturii în parametri optimi pe timpul verii.