Strămoșii puiului domesticit pot fi clasificați în patru specii: Gallus gallus, Gallus sonneratii, Gallus lafayetti și Gallus varius, iar unele dintre aceste specii au, de asemenea, mai multe sub-specii regionale.

Se crede că păsările roșii de junglă s-au împerecheat în mod natural cu păsările cenușii de junglă (Gallus sonneratii), originare din India, cu aproximativ 8000 de ani în urmă. Alte specii, inclusiv Gallus lafayetti – păsările sălbatice din jungla din Sri Lanka – ar fi putut avea o contribuție în realizarea unei specii hibrid, domestice, odată ce oamenii au început să călătorească dintr-o țară în alta.

Citește și: Dieta balerina

Din China și Pakistan, în Grecia Antică

Deși astăzi carnea de pui este atât de folosită în bucătăria tuturor popoarelor, în diverse rețete, începând de la ostropel de pui și până la salate cu pui, primele dovezi arheologice ale domesticirii timpurii ale acestor specii de păsări din junglă datează încă din 5400 î.Hr. în China, fiind răspândite în diferite provincii.

Dovezile găinilor domesticite apar în regiunea văii Indus din zona de nord-vest a Indiei, cunoscută ulterior sub numele de Pakistan, în perioada 2500 î.Hr. – 2100 î.Hr. și de aici se crede că s-a răspândit în Europa și Africa. S-au găsit dovezi clare de astfel de păsări domestice în Egipt, care arată că păsările de curte au fost folosite în luptele de cocoși, aproximativ în anul 1400 î.Hr.

Primele reprezentări grafice cu găini din Europa se găsesc pe ceramica corintică (Grecia) din secolul al VII-lea î.Hr. În Grecia Antică puiul era considerat o delicatesă alimentară rară și prestigioasă. Se crede că puii au apărut în unele insule polineziene acum aproximativ 3.300 de ani și s-au răspândit pe Insula Paștelui până în secolul al XII-lea d.Hr.

Columb și banchetele romanilor

S-a presupus întotdeauna că găina a fost adusă în America odată cu Columb și conchistadorii spanioli. Totuși s-a descoperit că puiul de găină a existat în mai multe locuri din Chile încă din anul 1350 d.Hr.

Unele dintre primele referințe la pui au fost obiecte de închinare și sacrificiu, iar puii sălbatici erau adesea savurați la banchetele romane, dar cele mai vechi scrieri care fac referire la creșterea efectivă a păsărilor de curte au fost făcute de autorii Cato (234-149BC) și Varro (116- 27BC). Mai târziu, Columella (4-70 d.Hr.), care a fost un scriitor important în Imperiul Roman, recomanda alegerea puilor de găină cu lobii albi ai urechii, deoarece erau mai prolifici decât ceilalți.

Acest fapt confirmă teoria conform căreia rasa Dorking a fost inițial crescută în epoca romană și importată în Marea Britanie de Iulius Cezar.

Dezvoltarea creșterii puilor de curte

Abia după secolul al XVI-lea creșterea păsărilor de curte a devenit o activitate recunoscută în Europa. Aceasta era o sarcină exclusivă a gospodinelor și practicată prea puțin de către bărbați.

De obicei existau înțelegeri între moșieri și țărani, aceștia din urmă luându-și obligația să le ofere moșierilor câte un clapon (cocoşii castraţi, cu scopul de a obţine o carne mult mai fragedă, fără testosteron) pentru Crăciun și ouă pentru Paște.

În anii 1800, interesul pentru creșterea păsărilor de curte a crescut rapid. Rasele au fost importate și s-au produs multe încrucișări și reîncrucișări în încercarea de a obține o rasă mai bună. În februarie 1873 crescătorii de păsări din diferite părți ale Statelor Unite și Canada au organizat Asociația Americană a Păsărilor și au standardizat numeroasele rase de păsări domestice.