Redobândește controlul asupra lucrurilor pe care le deții prin intermediul unei metode care capătă tot mai mulți fani în toată lumea. Este vorba despre decluttering. Sau, altfel spus, ritualul de purificare al casei tale. Acest concept care sună complicat la prima vedere presupune pur și simplu să elimini dezordinea din casă care îți provoacă neliniște, înlăturând obiectele nenecesare de care ar trebui să te desparți. 

Știm cât de greu poate fi să renunți la lucruri, așa că ți-am pregătit o serie de trucuri prin care să îți fie mai ușor să te desparți de lucrurile în plus.

1. Planificarea e totul

Când te hotărăști că a venit momentul să îți sortezi toate bunurile, poți fi tentată să începi prin a goli toate sertarele care îți ies în cale, în mai multe camere în același timp. Iar dacă timpul nu îți permite să duci această bătălie pe mai multe fronturi, vei sfârși prin a pune totul la loc, fără să le fi sortat. Mai bine începe printr-un tur al casei și stabilește care sunt zonele de care vrei să te ocupi, în funcție de timpul pe care îl ai la dispoziție. 

Experții în organizare, precum renumita japoneză Marie Kondo recomandă să nu organizezi fiecare cameră în parte, ci fiecare categorie de obiecte în parte. Cele 5 categorii recomandate de faimoasa Marie, guru în organizare la nivel mondial sunt: haine, cărți, hârtii/documente, obiecte cu valoare sentimentală și toate celelalte lucruri care intră la categoria „obiecte diverse” („komono” în limba japoneză).

2. Stabilește ce este nefolositor

Golește fiecare sertar, dulap și raft și scapă de lucrurile în plus, cum ar fi alimentele, detergenții și cosmeticele expirate, pentru că ai din start certitudinea că nu le vei mai folosi. Când vine vorba de haine, pantofi și toate celelalte bunuri, lucrurile se complică. Iată cum poți stabili ce haine cu siguranță nu vei mai purta: pune hainele pe umeraș în același sens, iar pe cele pe care le folosești mai rar, în sens opus. Dacă vei observa că nu te atingi de obiectele respective într-o perioadă lungă îți vei da seama că într-adevăr nu le mai porți și îți va fi mai ușor să te desparți de ele.

În cartea ei bestseller internațional, considerată de mulți ca fiind biblia organizării, „The Life-Changing Magic of Tidying” (tradusă în română cu titlul „Magia ordinii”), japoneza Marie Kondo prezintă o metodă desăvârșită pentru a stabili dacă să păstrezi sau nu un lucru în viața ta. E simplu: ia obiectul în mână și întreabă-te dacă îți aduce bucurie. Dacă răspunsul este negativ, mulțumește-i obiectului pentru rolul său în viața ta de până atunci, apoi reciclează-l, donează-l, dăruiește-l sau, după caz, aruncă-l!

3. Marea organizare

Până acum ai aruncat, ai donat sau ai făcut cadou o parte dintre lucrurile nefolositoare. Acum ce ne facem cu ceea ce rămâne? O metodă extrem de recomandată în organizare este „metoda vizibilității”. Aceasta presupune că, pentru a te folosi de tot ce ai, trebuie să poți vedea cu ușurință unde sunt lucrurile și ce conține fiecare cutie în parte. 

Marie sugerează folosirea cutiilor transparente care îți permit să vezi tot ce conțin, fără să fie nevoie să le muți sau să le scoți capacul. Încearcă și tu cutiile potrivite pentru lucrurile tale și găsește-ți inspirația. Poți găsi diferite modele de cutii la prețuri accesibile răsfoind noul catalog online Jumbo.

4. Găzduiește o „petrecere de schimb”

După cum îi spune și numele, o astfel de petrecere presupune să inviți câteva prietene la tine pentru a schimba între voi acele lucruri care nu mai sunt dorite, desigur cu condiția de a fi într-o stare excelentă: poșeta pe care ai purtat-o de două ori pentru că nu se asortează cu restul garderobei, cerceii pe care i-ai primit cadou sau, de ce nu, ustensile și electrocasnice mici pe care le ai în dublu exemplar din diferite motive. Aceasta este o metodă excelentă de a vă simți bine împreună și de a oferi lucrurile care sunt în plus cuiva care chiar se va bucura de ele. 

Tot ce îți mai rămâne să faci este să menții ordinea și să nu te grăbești să ocupi la loc spațiile nou-create. Profită de noua organizare și redecorează-ți casa așa cum ți-ai dorit mereu, dar poate că nu ai avut spațiul necesar.Află mai multe despre idei de organizare și inspirație din acest articol.