Unul dintre efectele cele mai importante ale utilizării acestor nanoparticule de argint, este cel antibacterian. Este cunoscut faptul ca ionii de argint și compușii de bază dunt foarte toxici pentru microbii unicelulari (inclusiv bacterii, virusuri și ciuperci). Aceste microorganisme nu au plămâni, așa că depind de conectarea anumitor enzime pentru a obține oxigenul de care au nevoie pentru a trăi și a se dezvolta. Nanoparticulele de argint acționează asupra acestor enzime și împiedică bacteriile să respire, sufocându-le. Este important de știut că doar nanoparticulele de argint mai mici de 10 nanometrii (un nanomentru are dimensiune de 1 milion de ori mai mica decât un milimiteru) au acțiune antivirală, având capacitatea de a se atașa de suprafața membranei celulare și să perturbe funcțiile sistemului respirator ale microorganismelor.

Nanoparticulele de argint prezintă avantajul de a nu avea efecte secundare, nu dobândesc rezistență, au propritetăți antiviriale și bactericide.

Efectele antibacteriene ale nanoparticulelor de argint au fost folosite pentru a controla creșterea bacteriilor într-o varietate de aplicații, inclusiv lucrări stomatologice, aplicații chirurgicale, tratament de răni și arsuri sau dispozitive biomedicale. S-a constatat că ajută la vindecarea mai rapidă a leziunilor cutanate și a rănilor. 

În această perioadă, când petrecem mai mult timp în casă și suntem predispuși diverselor accidente domestice, este recomandat să avem în trusa medicală un produs cu conținut de nanoparticule de argint. Acesta poate fi de ajutor în prevenirea infectării în cazul unei tăieturi, de exemplu,  prin crearea unei bariere antibacteriene, asigurând un mediu adecvat pentru vindecare.