Astfel, orice minor cu o înălțime de până la 135 cm poate circula cu mașina doar dacă este fixat corespunzător în sistemele de siguranță ale unui scaun auto. Acest instrument trebuie să fie omologat și să corespundă grupei de vârstă în care se încadrează micul pasager.

Grupa 0  

Scaunele auto din această categorie sunt proiectate pentru copiii cu greutatea sub 10 kg și pot fi instalate, de regulă, doar pe locurile de spate, invers față de sensul de mers al mașinii. Datorită formei specifice, dedicate confortului copiilor foarte mici, acest tip de scaune auto este cunoscut sub denumirea de „scoică”. De obicei, se utilizează până în jurul vârstei de 6-8 luni, în funcție de dimensiunile bebelușului. Scaunul auto din Grupa 0 se poate instala și pe locul din dreapta, doar dacă este fixat cu spatele către direcția de mers, iar mașina nu are airbag sau acesta a fost dezactivat.

Grupa 0+  

Copiii cu o greutate cuprinsă între 0 și 13 Kg – cu vârsta aproximativă de 0-12 luni – pot circula într-un scaun din categoria 0+, care le permite să aibă o greutate mai mare decât în cazul unei „scoici” clasice. Astfel, alegerea scaunului auto pentru un nou-născut va depinde, în primul rând, de compatibilitatea cu pasagerul și abia mai apoi cu modelul de autoturism. În definitiv, confortul celui mic și siguranța sa pe tot parcursul traseului trebuie să fie preocupările de bază ale unui șofer responsabil.   Similar grupei anterioare, scaunul din această categorie va fi montat cu spatele către sensul de mers – pentru o mai bună stabilitate și protecție a bebelușului.

Grupa 1  

Este categoria scaunelor auto dedicate copiilor cu o greutate între 9 și 18 Kg, corespunzătoare vârstei cuprinse între 6 luni și 4 ani. Această grupă marchează începutul utilizării scaunului auto pentru copii cu fața către sensul de deplasare. Practic, structura și caracteristicile acestor scaune auto reprezintă aliați de nădejde ai părinților care își doresc drumuri sigure și confortabile pentru cei mai sensibili membri ai familiei. Fiind proiectate pentru o perioadă mai mare de utilizare, despre aceste scaune se spune că ele „cresc” alături de pasagerii lor, deoarece sunt perfect adaptabile anatomiei în continuă dezvoltare a celor mici.

Grupa 2  

Dacă greutatea copilului este cuprinsă între 15 și 25 Kg, cel mai probabil se încadrează în categoria de vârstă 3-8 ani, ceea ce înseamnă că scaunul ce trebuie utilizat face parte din Grupa 2. Acesta trebuie să fie dotat cu spătar – și mânere, într-o formulă ideală – pentru susținere și siguranță. Sunt exceptați de la obligativitatea fixării în sistemele de siguranță prevăzute de scaunul auto doar copiii care suferă de o afecțiune medicală de natură a le agrava starea în cazul utilizării centurii de siguranță. Situația trebuie să fie atestată printr-o scrisoare medicală, iar copilul respectiv trebuie să fie, obligatoriu, însoțit de un adult pe bancheta din spate.

Grupa 3

Pentru copiii care au o înălțime mai mare de 135 cm se poate renunța la scaun cu o condiție: centura de siguranță să se poată fixa, astfel încât, să nu treacă peste gâtul sau fața copilului; în acest scop se pot utiliza înălțătoare auto de calitate. Un copil poate călători în dreapta șoferului doar dacă:

  • depășește înălțimea de un metru și jumătate și a împlinit vârsta de 12 ani;
  • scaunul din față este echipat cu un înălțător corespunzător greutății pasagerului și omologat.

Explicația este simplă: copilul va putea folosi centurile de siguranță din automobil, proiectate special pentru pasageri care măsoară cel puțin 1,5 m înălțime.

În cazul în care copilul împlinește 12 ani, dar are mai puțin de un metru și jumătate înălțime, este recomandabil să continuați cu utilizarea înălțătorului, astfel încât siguranța celui mic să nu aibă de suferit în trafic.

Înainte de a fi fixat în scaun, minorul trebuie ajutat să dea jos rucsacul din spate și eventual haina, astfel încât poziționarea sa să fie cât mai confortabilă. De asemenea, toate bagajele și obiectele nefixate prezente în habitaclu ar trebui mutate în portbagaj pentru a evita lovirea accidentală cu acestea, în caz de eveniment rutier.