Cât de des este întâlnit virusul HPV?

Până la 80% dintre femeile active sexual se infectează la un moment dat în cursul vieții cu HPV. În majoritatea cazurilor însă, virusul dispare, dar trebuie să verificăm și să reverificăm acest lucru prin teste. Infecția cu virusul HPV este una dintre cele mai întâlnite în întreaga lume. Mai mult, este cea mai frecventă infecție virală transmisibilă sexual și care poate evolua nefavorabil spre cancer de col uterin.

   Pentru ce tipuri de cancere este responsabilă infecția cu HPV?

HPV provoacă aproape toate cancerele de col uterin, majoritatea cancerelor anale, dar și cancere vulvare, vaginale, peniane și orofaringiane. Ce trebuie știut este că virusul HPV este o condiţie necesară pentru dezvoltarea a 100% din cazurile de cancer de colul uterin. Majoritatea acestor forme de tumori şi boli sunt imputabile unui număr de 9 tipuri de HPV, în mod specific tipurile 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58.

   Ce poate face o femeie care a intrat în contact cu HPV?

Nu poți să ai doar bănuiala că te-ai infectat, trebuie să constați că te-ai infectat și acest lucru nu îl poți afla decât dacă te testezi de HPV. Partenerul e mai puțin probabil să știe că este purtător al virusului, așa că toată lumea trebuie să plece de la premisa că orice fată/femeie care are contact sexual este la risc de-a se infecta cu un virus. Din momentul în care îți începi viața sexuală, apare și riscul. Iar primii ani de la debutul vieții sexuale reprezintă vârful de infectare cu HPV. După primul an de activitate sexuală, orice femeie trebuie să-și facă testul Babeș Papanicolau ori testarea ADN HPV și ulterior să se testeze regulat. 

   Ce presupune screeningul cancerului de col uterin în România?

Screeningul în România se face prin efectuarea testului Babeș Papanicolau la medicul ginecolog și la medicul de familie. Acest test înseamnă citologie din celulele colului uterin, adică se recoltează câteva celule din colul femeii și se examinează la microscop. Conform ghidurilor se recomandă efectuarea examenului citologic de la vârsta de 18 ani până la 65 ani. După 3 examinări citologice consecutive anuale normale, examinările citologice se recomandă a fi efectuate la interval de 2 – 3 ani. După vârsta de 65 ani, dacă mai multe examinări consecutive anuale sunt normale, screeningul poate fi întrerupt.

 http://www.cardioiliescu.ro/doc/Ghid%208_8292_6001.pdf

  În ce măsură Easy HPV Test poate face parte din screeningul cancerului cervical?

Este recomandat ca în screeningul cancerului de col uterin, Easy HPV Test să vină în completarea testul Babeș Papanicolau, parte a programului național de screening. Easy HPV Test  este o altfel de testare comparativ cu testul Papanicolau, care presupune depistarea ADN-ului de HPV și care spune ce tip de tulpină este. Avantajul acestui test este că poate fi efectuat chiar și acasă, putând fi autoadministrat ușor și fără durere. Impactul emoțional asupra femeii este astfel mai redus. Descoperită la timp, o  leziune de col uterin cauzată de HPV poate fi vindecată. Dacă însă este diagnosticat prea târziu, cancerul de col uterin face ravagii. Testarea HPV poate salva viața!

#MaiBineTestDecâtStres